Держаудит виявив у «Центренерго» порушень на 5 мільярдів

Держаудит виявив у «Центренерго» порушень на 5 мільярдів

Укрінформ
Державна аудиторська служба України за результатами фінансового аудиту виявила у діяльності ПАТ «Центренерго» порушень на 5,5 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба ДАСУ, передає Укрінформ.

«Держаудитслужба виявила фінансові порушення у діяльності компанії на суму 5,5 млрд грн. Відповідні висновки отримані за результатами фінансового аудиту та планової ревізії ПАТ «Центренерго» за період з 1 січня 2022 по 31 серпня 2023 року», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Аудитори Міноборони виявили у військовій частині на Чернігівщині порушення майже на ₴40 мільйонів

За інформацією ДАСУ, станом на 30 червня 2023 року зобов’язання компанії становлять 15,7 млрд грн. За 2022 рік збиток становив 7,1 млрд грн, за перше півріччя 2023 року – 720,9 млн грн.

Як підкреслила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва, сумнівні комерційні рішення керівництва компанії призвели до того, що зобов'язання товариства в 1,4 раза перевищують річні доходи.

Крім того, аудит зафіксував продаж електроенергії за заниженими цінами, випадки прихованого кредитування сторонньої комерційної структури, закупівлю мазуту та хімічних речовин не у виробників, а через посередників з додатковою маржею.

Крім того, через невиконання «Центренерго» господарських договорів, у судах розглядаються позовні вимоги кредиторів на суму 4,3 млрд грн.

Читайте також: Аудит не виявив зловживань у компанії «Київміськбуд»

Наголошується, що компанії надіслана вимогу про усунення виявлених порушень. Також матеріали заходів державного фінансового контролю надіслані до Кабінету Міністрів та Служби безпеки України.

Як повідомлялося, завершено слідство у справі про завдання державі понад 176 млн грн збитків колишніми посадовцями ПАТ «Центренерго» і керівником приватної компанії. Матеріали надані стороні захисту для ознайомлення.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-