Третя адреса Укрпостачу

Третя адреса Укрпостачу

Репортаж
Укрінформ
Через російську агресію виробник «комерційного холоду» мусив релокуватися спочатку з окупованого Криму, а в 2022-му – з-під обстрілів на Харківщині

ПрАТ «Укрпостач» – це підрозділ холдингу «UBC Group», який займається розробленням та виробництвом холодильної техніки для напоїв і продуктів. Підприємство працює на ринку вже понад 20 років. Після початку повномасштабної російської агресії йому довелося шукати прихистку від «русского міра», втікаючи від бомб, снарядів і ракет.

У Вінниці Укрпостач працює вже понад рік і поступово відновлює втрачені через російську агресію позиції. Щоби дізнатись, як це відбувається, на підприємстві побували кореспонденти Укрінформу.

ДВІЧІ РЕЛОКОВАНІ

До повномасштабного вторгнення підприємство базувалося у Дергачах на Харківщині. У лютому-березні 2022-го місто перебувало під постійними ворожими обстрілами. Якось дві російські ракети С-300 поцілили і в цехи Укрпостачу. На щастя, ніхто з людей не постраждав. Але вивезені рештки устаткування і досі зберігають відмітини осколків.

Директор філії «ЮБС Рітейл» ПрАТ «Укрпостач» Антон Каленюк розповідає, що обрали місцем релокації Вінницю, бо тут уже є інші підрозділи холдингу: в індустріальному парку «Вінницький кластер холодильного обладнання» успішно працює ТОВ «Грін кул».

- Ми знали, куди їдемо і чого тут можна очікувати. Тому якихось особливих труднощів на новому місці не чекали. Тим більше що для нас це вже не перший досвід релокації: 2014 року нам довелося переїжджати із анексованого Криму в Дергачі. Так що ми двічі переселенці. І нам вже вдруге менш ніж за десять років довелося оновлювати колектив, – розповідає Каленюк.

Він каже, що підприємство розпочало релокацію наприкінці березня 2022 року, остаточно перебралися до Вінниці на початку червня. Уже 15 серпня випустили перший пивоохолоджувач, а 24-го – першу вітрину для рітейлу. Тобто, запустили виробництво десь через півтора місяця після переїзду.

На відміну від ТОВ «Грін кул», яке виробничі потужності у Вінниці побудувало з нуля задовго до повномасштабного вторгнення, керівникам Укрпостачу потрібно було швидко знайти готове велике приміщення, щоб розгорнути виробництво. Спочатку це був просто склад для вивезеного обладнання, а потім на цьому майданчику розгорнули завод.

- Якщо брати інженерно-технічний персонал, то з нами до Вінниці переїхало десь 40% працівників, а робочих якщо 5% приїхало, то добре. Хоча ми і тоді пропонували забезпечення житлом і проїзд, і нині тим, хто винаймає житло, частково компенсуємо витрати на оренду. Тобто, фактично усі робочі місця, які ми створили у Вінниці, заповнили вінничани та вимушені переселенці. Що до останніх, то це щонайменше 15% наших працівників. Загалом нині в нас працює близько 350 осіб, з них 250 – безпосередньо на виробництві, – розповідає Антон Олександрович.

КОМЕРЦІЙНИЙ ХОЛОД – НА ЕКСПОРТ

Відтоді, як Укрпостач відновив роботу у Вінниці, минуло більше року. Тепер виробництво набирає обертів, але поки що вдалося досягти лише половини довоєнних обсягів випуску продукції. Попри це, підприємство експортно орієнтоване і не втратило своїх споживачів.

- Приблизно 80–90% нашої продукції йде на експорт. Це і Європа, і Азія, і Північна та Південна Америки. Загалом експортуємо «комерційний холод» майже у 60 країн світу. В нас ринок був найбільше «заточений» під пиво. Можна сказати, що кожний п'ятий кухоль розливного пива у світі розлитий на нашому обладнанні. У Вінниці, на цьому майданчику, виробляємо пивоохолоджувачі та обладнання для рітейлу (холодильні вітрини для магазинів, – ред.). Коли ми іще працювали в Дергачах на Харківщині, то виробляли також холодильні шафи для торгівлі. Але у Вінниці в нас не було такої можливості, – каже Антон Каленюк.

За його словами, їхнє обладнання працює у різних куточках світу, тому на підприємстві є спеціальні випробувальні камери, в яких можна відтворити кліматичні умови будь-якої з країн. І протестувати, як техніка працюватиме за різних режимів температури і вологості.

Після релокації підприємству загалом вдалося зберегти модельний ряд своєї продукції. Поки що тут не вкладають кошти у якісь нові масштабні проєкти. Натомість апгрейдять моделі, які випускали раніше.

На це впливає чимало чинників. Зокрема, війна порушила багато логістичних ланцюжків. Відчули це і в Укрпостачі. Стало складніше працювати з Китаєм, звідки підприємство експортує деякі комплектувальні. Тривалішими стали час і шлях отримання імпорту, тому підприємству доводиться закупляти необхідні компоненти одразу на кілька місяців, щоби вберегтися від імовірних ризиків з їхнім постачанням.

Утім, на підприємстві усе ж розробляють деякі новинки. А саме, вже виготовили демонстраційний зразок апарата для приготування і розливу глінтвейну, який планують незабаром представити на профільній виставці у Німеччині.

Окрім того, каже директор, їхнє виробництво – дуже специфічне, тому досі відчуває певні проблеми із кадровим забезпеченням.

- У Вінниці складно знайти працівників інженерного сегмента за нашим профілем. Тому найнятих працівників донавчаємо. Також набираємо студентів Вінницького національного технічного університету, які вивчають автоматизацію, і навчаємо їх нашої спеціалізації. А потенційних менеджерів набираємо з торгово-економічного університету. Для них це дуальна освіта, для нас – кадри, – розповідає він.

Словом, якщо до релокації на підприємстві працювало 1100 людей, то наразі вдалося відновити третину робочих місць. Зарплати тут – на рівні середніх у країні. Наприклад, слюсар отримує у межах 14 тис. грн «чистими», станочники-оператори – по 17–18 тисяч, це якщо без премій і надбавок. І нині підприємство готове працевлаштувати ще пів сотні працівників – є вакансії.

СТІЙКІ Й ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ

Поки що підприємство готується до роботи в осінньо-зимовий період, з можливими перебоями енергопостачання через обстріли української інфраструктури. Щоб підвищити свою енергетичну стійкість, в Укрпостачі вирішили змонтувати на виробничих приміщеннях сонячну електростанцію.

- Ми взяли участь у програмі «Підтримка енергомодернізації та імплементації директиви ЄС про енергоефективність в Україні». Вона виконується GIZ за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) та за співфінансування Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO). Ми стали одним із 25 підприємств, яким були виділені гранти з енергоефективності на 10 тис. євро, – розповідає директор підприємства з логістики Марина Полтавець.

Вона каже, що в Укрпостачі міркували над упровадженням відновлювальних джерел енергії й до війни, але втілити цей задум у життя не встигли. У Вінниці ж проєкт вже стартував.

- Тепер наші фахівці проходять навчання з енергоаудиту. Після його проведення буде визначено, якої потужності сонячні батареї нам потрібні для поліпшення роботи у разі блекаутів чи відключень світла. Ми сподіваємося, що до кінця року вже знатимемо, що і коли встановимо тут, – зазначає Полтавець.

РОБОТА І ПОДАТКИ

- Укрпостач – це найбільше з релокованих до Вінниці підприємств за кількістю працівників і новостворених робочих місць. Якщо говорити про експорт, то дуже добре, що таке підприємство у нас є. Бо йдеться не про сировинний експорт чи, скажімо, аграрний, де додана вартість продукції мала. Тут додана вартість висока, дуже висока, бо кінцевий продукт виробляється на підприємстві від першого гвинтика до фінального фарбування, – каже заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Він вважає, що у компанії ще залишається нереалізований експортний потенціал. Це важливо, позаяк за те, що продається за кордоном, в країну надходить валюта.

- Ну і відповідно надходять податки: з початку 2023 року вони сплачують їх у бюджет нашої громади, – наголошує посадовець.

На його думку, саме такі підприємства повинні розвиватися в країні насамперед. Бо, скажімо, експорт сировини і сільгосппродукції – це потенційно шлях в нікуди. Має бути забезпечена глибока переробка продукції в Україні. Тому після старту програми з релокації бізнесу із зони бойових дій міська влада опікувалась такими виробниками.

- Коли підприємство переїздило до Вінниці, – а вони переміщували виробництво упродовж трьох місяців, – їм спочатку буди потрібні просто складські приміщення, щоб усе звезти. Потім ми разом шукали для них потужні площі для оренди під виробництво. Тепер вони вже мають близько 20 тис. квадратних метрів. Власник спочатку надав їм пільгу, а департамент економіки та інвестицій супроводжував цей процес. Вони вже працюють у Вінниці більше року, кажуть, що їм тут комфортно, – зазначив Очеретний.

Загалом станом на 1 листопада у Вінницю перемістили свої потужності 342 релоковані підприємства. У міськраді прогнозують, що упродовж місяця ще низка підприємств і підприємців зареєструється у Вінниці і сплачуватиме податки у бюджет громади. А також створюватимуть нові робочі місця. Наразі підприємства-релоканти створили їх вже 1700.

Антоніна Мніх, Вінниця
Фото Олександра Лапіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-