ВВП України цьогоріч зросте на 3,5% - Світовий банк

ВВП України цьогоріч зросте на 3,5% - Світовий банк

Прогноз
Укрінформ
Світовий банк заявив, що, попри вторгнення Росії, українська економіка демонструє ознаки помірного відновлення внаслідок більш надійного електропостачання та стабільного отримання допомоги від західних держав. Цьогоріч очікується зростання ВВП на 3,5%.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у оприлюдненому Світовим банком Економічному огляді регіону Європи та Центральної Азії.

За умови продовження бойових дій на території України до середини наступного року, ВВП зросте на 3,5% у 2023 році та на 4% у 2024 році, йдеться у огляді.

«Очікується, що починаючи з кінця 2024 економіка України відновлюватиметься швидше за базовим припущенням, завдяки державним інвестиціям, в міру активізації дільності з реконструкції та експорту», – зазначили у Світовому банку.

Відновленню зростання ВВП сприяла низка факторів, серед яких покращення електропостачання, локалізація активних бойових дій та більш надійне отримання зовнішньої допомоги у першому півріччі 2023 року.

Читайте також: У Мінекономіки назвали оптимістичним показник ВВП у II кварталі

В огляді також зазначено, що за рік інфляція знизилася до 8,6%, і прогнозується, що вона поступово знизиться до 7% до 2025 року. Однак багато домогосподарств продовжують стикатися з важкою фінансовою ситуацією, а рівень бідності, за прогнозами, цьогоріч залишатиметься високим – на рівні 22%.

Дефіцит поточного рахунку України становив 1,3 млрд дол. у першому півріччі 2023 року через високе зростання імпорту та подальше скорочення експорту, зазначають експерти Світового банку.

На економічну ситуацію в країні чинять тиск вихід Росії із Чорноморської зернової ініціативи у липні цього року, який впливає на основні експортні товари України, та залежність від зовнішніх позик, яка спровокувала великий зовнішній борг, ідеться у документі.

Читайте також: У МВФ прогнозують зростання української економіки і наступного року

Як повідомляв Укрінформ, в економічному огляді від квітня цього року було зазначено, що Світовий банк очікував на зростання ВВП України у 2023 році до 0,5% - після різкого падіння до майже «мінус» 30% за результатами минулого року після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-