Рада ухвалила закон про приєднання Магістральних газопроводів України до Оператора ГТС

Рада ухвалила закон про приєднання Магістральних газопроводів України до Оператора ГТС

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон, який визначає процедуру оптимізації структури власності Оператор газотранспортної системи (ОГТСУ) шляхом приєднання до нього АТ «Магістральні газопроводи України».

Відповідний законопроєкт №9311-1 у другому читанні підтримали 250 народних депутатів, передає Укрінформ із посиланням на парламентаря Ярослава Железняка у Телеграмі.

Закон передбачає реалізацію обов’язків щодо реформи корпоративного управління ОГТСУ, взятих на себе Україною та затверджених у меморандумах з ЄС та МВФ. Вони передбачають, що до кінця жовтня 2023 року розпочнеться корпоративна реструктуризація ОГТСУ відповідно до узгодженої цільової моделі, а також до нього буде приєднано АТ «МГУ» та обрано наглядову раду.

Читайте також: Рада прийняла закон, який скасовує радянські норми переходу міста в селище

Документ є альтернативним до проєкту, розробленого Кабміном, та усуває низку недоліків у цьому процесі. Зокрема, якщо новий склад наглядової ради ОГТСУ не буде обрано та призначено до 31 жовтня 2023 року, то повноваження будуть здійснюватися загальними зборами учасників, крім призначення та звільнення з посади керівника та/або голови та членів виконавчого органу.

Також закон забезпечує формування нового складу наглядової ради ОГТСУ відповідно до вимог закону про управління об’єктами державної власності. Це гарантує, що більшість у новій наглядової ради становитимуть незалежні члени, та конкретизує процедуру конкурсного відбору у порядку, передбаченому для особливо важливих для економіки підприємств.

Крім цього, документ прибирає виключне право наглядової ради АТ «МГУ» пропонувати зміни до статуту Оператора ГТС України, а також запроваджує обов’язковість погодження Секретаріатом Енергетичного Співтовариства змін до статуту ОГТСУ.

Читайте також: Наглядову раду Оператора ГТС обиратимуть на конкурсі - рішення уряду

Як повідомлялось, АТ «Магістральні газопроводи України» є єдиним акціонером ОГТСУ. Власником МГУ є держава в особі Кабінету Міністрів України. У березні 2023 року в Енергетичному Співтоваристві заявили, що вважають за потрібне ліквідацію МГУ, а також мають занепокоєння щодо фінансового стану ОГТСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-