ДІЯРУ внесла зміни до ліцензій на експлуатацію чотирьох енергоблоків Запорізької АЕС

ДІЯРУ внесла зміни до ліцензій на експлуатацію чотирьох енергоблоків Запорізької АЕС

Укрінформ
Державна інспекція ядерного регулювання внесла зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №№ 3-6 Запорізької атомної електростанції, яка тимчасово окупована російськими військами.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ДІЯРУ.

Внесені зміни передбачають, що експлуатація ядерної установки енергоблока №3 ЗАЕС здійснюється у станах «зупин для ремонту» та «холодний зупин», а блоків №№ 4-6 - у стані «холодний зупин». Підставою для внесення змін стали заяви Енергоатома та подані разом з ними документи.

«Визначені стани експлуатації енергоблоків №№ 3-6 Запорізької АЕС, відповідно до наданих документів Енергоатома та експертних висновків ДІЯРУ, є оптимальними в умовах окупації Запорізької АЕС російськими військами та втрати водних ресурсів Каховського водосховища – основного джерела водопостачання для систем охолодження ЗАЕС», - додали в ДІЯРУ. 

Зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ЗАЕС були внесені наказом №501 від 18 серпня 2022 року, а саме: експлуатація енергоблока №1 здійснюється у станах «перевантаження палива» - «холодний зупин», а енергоблока №2 – у стані «холодний зупин».

Читайте також: В Україні пройдуть навчання з подолання наслідків можливої аварії на ЗАЕС

Як повідомлялося, Державна інспекція ядерного регулювання України 8 червня 2023 року видала розпорядження ДП НАЕК «Енергоатом» про обмеження експлуатації енергоблока №5 Запорізької АЕС станом «холодний зупин». Експлуатація інших енергоблоків ЗАЕС - №№ 1, 2, 3, 4, 6 - також обмежена станом «холодний зупин», відповідно до розпоряджень ДІЯРУ від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року.

Росіяни окупували ЗАЕС 4 березня 2022 року. 22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС. Наразі ухвалено рішення, яке передбачає, що в Україні проведуть масштабні навчання з подолання наслідків імовірного теракту на ЗАЕС, до навчань залучать усі екстрені служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-