Нацбанк у шість разів підвищив ліміт для фінансових операцій «політично значущих осіб»

Нацбанк у шість разів підвищив ліміт для фінансових операцій «політично значущих осіб»

Укрінформ
Нацбанк врегулював окремі питання здійснення банками фінансового моніторингу стосовно «політично значущих осіб» (Politically Exposed Persons, РЕРs). Обсяги фіноперацій за всіма рахунками для РЕРs підвищені з 200 тисяч грн на квартал до 400 тисяч грн на місяць.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Національний банк унормував окремі питання забезпечення належного застосування ризик-орієнтованого підходу банків до клієнтів ‒ політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕРs), які раніше містилися в рекомендаційних листах. Банки мають відійти від формального підходу до встановлення рівня ризику РЕРs", - йдеться в повідомленні.

У кожному окремому випадку присвоєння банком будь-якого рівня ризику PEPs має бути належним чином обґрунтовано. У Нацбанку вважають, що такий підхід сприятиме запобіганню встановлення банками необґрунтованого рівня ризику та безпідставній відмові таким клієнтам в обслуговуванні.

Читайте також: У раді НБУ заявляють про відсутність загроз для вітчизняної банківської системи

Національний банк також пом’якшив окремі норми в частині заходів щодо джерел статків (багатства) РЕРs та джерел коштів, пов’язаних з їх фінансовими операціями. Так, підвищено ліміти на обсяги фінансових операцій за всіма рахунками PEPs, відкритими в банку, з 200 тис. грн за квартал до 400 тис. грн за місяць, що є однією з умов для невжиття заходів з установлення джерел статків (багатства) РЕРs.

Наведені зміни внесені постановою Правління Національного банку від 15 червня 2023 № 74 «Про внесення змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», що набрала чинності 17 червня 2023 року.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-