Збитки меліоративної системи через підрив Каховської ГЕС сягнули ₴150 мільярдів

Збитки меліоративної системи через підрив Каховської ГЕС сягнули ₴150 мільярдів

Укрінформ
Державному майну меліоративних систем та каналів завдано 150-160 млрд грн збитків внаслідок підриву Каховської ГЕС окупантами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Зазначається, що точні дані можна буде визначити після деокупації територій. Існує велика ймовірність, що системи будуть зруйновані або ж демонтовані окупантами.

Однак без відновлення джерела водопостачання займатися зрошуваним землеробством на півдні України у найближчий час буде неможливо.

У міністерстві нагадують, що Каховське водосховище було джерелом зрошення для 94% систем у Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях. Каховське водосховище було джерелом живлення для 584 тис. га земель, на які подавалася вода для зрошення.

Читайте також: В Україні понад 1 100 кілометрів меліоративних каналів залишились без води

Зокрема, Каховський магістральний канал обслуговував 326 тис. га, Північно-Кримський – 39,7 тис. га сільськогосподарських земель. Крім того, через низку систем у Запорізькій, Херсонській та Дніпропетровській областях здійснювали окремий водозабір із водосховища на загальну площу зрошення 218,3 тис. га.

Як повідомляв Укрінформ, уночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. На Херсонщині тривають рятувальні роботи та заходи з евакуації населення з місць затоплення. Особливо складна ситуація - на тимчасово окупованих територіях, де російські загарбники залишили людей без жодної допомоги.

Читайте також: У мережі показали, як виглядає Каховське водосховище після підриву росіянами ГЕС

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею про екоцид.

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Фото: darg.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-