Очікування і плани вітчизняного бізнесу залишаються досить обережними

Очікування і плани вітчизняного бізнесу залишаються досить обережними

Опитування
Укрінформ
У квітні частка підприємств, які позитивно оцінюють поточну ситуацію, збільшилася на 9%., натомість на 10% скоротилася частка тих, хто планує зростання на найближчі місяці.

Про це розповіла виконавчий директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Оксана Кузяків під час презентації в Укрінформі щомісячного опитування українського бізнес-середовища «Економічні тенденції з точки зору бізнесу під час війни. Квітень 2023».

Так, згідно з оприлюдненими даними, у квітні 2023 року, частка тих керівників підприємств, хто вважає ситуацію кращою, ніж рік тому, зросла з 41% до 50%. Водночас відсоток тих, у кого ситуація є гіршою, ніж рік тому, зменшився з 43% до 30%.

Читайте також: Релокований бізнес: від гаджетів і броників – до кавунів і сирних снеків

«У квітні 2023 року підприємства продовжували відновлення виробництва. І відсоток тих, які працюють майже на повну потужність, є найвищим за останні 12 місяців», - зауважила Кузякіна.

Водночас як оцінки поточної ситуації в країні та на підприємствах продовжують повільно покращуватися, очікування та оцінка найближчих перспектив (у 6- та 3-місячній перспективі) продовжують знижуватися.

«Очікування і плани бізнесу на наступні три місяці залишаються обережними. А віддалене майбутнє, плани на наступні два роки, так само продовжує бути неясним», - зазначила Кузякіна.

Читайте також: Кім назвав найбільшу проблему для бізнесу Миколаївщини

Зокрема, у квітні в порівнянні із березнем 2023 року частка підприємств, які планують зростання виробництва у найближчі 3-4 місяці, зменшилася з 60,1% до 50,2%. І водночас зросла частка тих, які планують скорочувати виробництво – з 3,8% у березні до 6,1% у квітні.

«Причина тут зрозуміла. Якщо на початку війни, рік тому, або влітку, тривалість активних бойових дій могла бути в передбаченнях до року або до двох, то очевидно, що зараз через неможливість визначити чіткі терміни, коли це все закінчиться, ми бачимо ось таку реакцію бізнесу», - зазначила Кузякіна.

Як повідомлялося, за даними НБУ, у квітні 2023 року ІОДА (Індекс очікувань ділової активності) підвищився до 51.5 із 49.5 у березні, що свідчить про очікування щодо зростання виробництва в Україні завдяки стабілізації ситуації в енергетиці, підвищенню споживчих настроїв населення та поліпшенню інфляційних та курсових очікувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-