Податкова, митниця та БЕБ потребують перезавантаження - Марченко

Податкова, митниця та БЕБ потребують перезавантаження - Марченко

Укрінформ
Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що Державна податкова служба, Державна митна служба та Бюро економічної безпеки потребують перезавантаження.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв'ю Forbes.

"До кожного з цих органів є питання, як у бізнесу, так і в громадян. Думаю, всі три структури дійсно потребують перезавантаження", - заявив він.

Марченко зазначив, що міністерство наразі активно відпрацьовує варіанти того, яким чином сформувати загальноприйнятне бачення реформування митниці за участі міжнародних організацій, зокрема в частині кадрового відбору.

"Тому що в інтеграції до ЄС митниця займає визначальне місце. І щодо митниці зроблена величезна робота, адже ми вже маємо рівень виконання Україною вимог Угоди про асоціацію з ЄС в митній сфері у понад 80%", - пояснив міністр.

Він додав, що податкова намагається виконувати планові показники, і з точки зору процесів це більш структурований та системний орган, ніж митниця. Марченко зауважив, що питання реформування цього органу також назрівають у зв'язку з постійним запитом на системні зміни, зокрема в частині адміністрування, це питання також назріває.

Читайте також: Парламент підтримав законопроєкт щодо «перезавантаження» митниці

"Я не прихильник підходу, коли перезавантаження асоціюється з кадровими призначеннями. Раніше я вважав, що дійсно, знайшовши професіоналів, ти певним чином знімаєш з себе відповідальність. Та так не відбувається, на жаль. Важливо зрозуміти, на якому етапі можна нівелювати людський чинник. Я вважаю, будь-яка взаємодія з бізнесом – це вже корупція. Все має бути автоматизовано. Не тому, що податківці погані чи поганий бізнес, а тому, що це досить логічна конструкція. Бізнес, який не хоче платити податки, знаходить таку можливість у вигляді тих податківців, які готові цьому посприяти", - розповів очільник Мінфіну.

За його словами, потрібно створити такі умови, при яких будуть прибрані будь-які можливості бізнесу взаємодіяти з держпосадовцями, крім окремих випадків, чітко визначених законом.

Наразі Мінфін готує відповідні законопроєкти щодо реформи митниці та податкової.

Читайте також: Обшуки на Львівській митниці: БЕБ вирило «сірої» техніки на 20 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю Укрінформу заявив, що в Україні до кінця року потрібно реформувати БЕБ, Державну митну службу, а також Державну податкову службу. Зокрема, у січні 2023 року депутат анонсував масштабну цифровізацію податкової.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у лютому 2023 року заявив, що Кабінет Міністрів планує цього року провести реформу митниці, яка включатиме реалізацію шести кроків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-