росатом перевів на контракт 3 000 співробітників ЗАЕС, частині відмовили у доступі - Гроссі

росатом перевів на контракт 3 000 співробітників ЗАЕС, частині відмовили у доступі - Гроссі

Укрінформ
російське "керівництво" Запорізької АЕС повідомило експертам МАГАТЕ, що за контрактами з "росатомом" вже працюють 3 000 осіб, частині персоналу відмовили у доступі на станцію з "міркувань безпеки".

Як передає Укрінформ, про це йдеться в опублікованій на сайті МАГАТЕ заяві гендиректора Рафаеля Маріано Гроссі.

"Команда МАГАТЕ продовжує стежити за складною і напруженою кадровою ситуацією на станції. Нинішнє керівництво станції повідомило групі, що загальна кількість персоналу, який працює за контрактами з "росатомом", зараз трохи перевищує 3 тис. осіб, і ще 1 тис. перебувають у процесі затвердження. Приблизно 1 тис. співробітників з контрактами з "Енергоатомом" все ще працюють на станції, а інших, хто залишився в Енергодарі, час від часу викликають на роботу", - йдеться у заяві.

Крім того, російське керівництво станції "підтвердило, що деяким співробітникам було заблоковано доступ, стверджуючи, що це зроблено з "міркувань безпеки".

Читайте також: росіяни будують на реакторних блоках ЗАЕС оборонні споруди - британська розвідка

"Команда МАГАТЕ продовжить свою роботу з метою отримання кращого розуміння кадрової ситуації. Генеральний директор Гроссі неодноразово висловлював глибоку стурбованість надзвичайно складною ситуацією, в якій опинився персонал ЗАЕС та їхні сім'ї, а також тим, як вона впливає на ядерну та фізичну ядерну безпеку на станції", - йдеться у заяві.

У ній також повідомляється що експерти МАГАТЕ, які присутні на Запорізькій атомній електростанції, "цього тижня знову були змушені йти в укриття після попередження про ракетну атаку, а також через звуки обстрілів, що лунали вдалині, оскільки в регіоні тривають військові дії". Крім того, одна наземна міна вибухнула поблизу станції.

Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що посилення військової присутності та активності в регіоні ще раз підкреслює важливість і терміновість досягнення домовленостей щодо захисту станції.

Читайте також: Зеленський закликав Китай допомогти убезпечити Запорізьку АЕС

У заяві також повідомляється, що команда Місії МАГАТЕ з підтримки та сприяння в Запоріжжі (ISAMZ) вчора вже ввосьме перетнула лінію фронту, щоб замінити попередню команду.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський сказав у відеозверненні за підсумками розмови з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, що присутність росії на території Запорізької атомної електростанції створює загрозу радіаційної катастрофи на кшталт Чорнобильської.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-