До Кенії у рамках програми «Зерно з України» доправлять 25 тисяч тонн збіжжя

До Кенії у рамках програми «Зерно з України» доправлять 25 тисяч тонн збіжжя

Фото, відео
Укрінформ
Програма Grain From Ukraine набирає обертів. Зараз в порту «Чорноморськ» завантажується судно на Кенію.

Про це на брифінгу у порту «Чорноморськ» 18 лютого заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає кореспондент Укрінформу. Також порт відвідали, посли Чехії та Словенії в Україні.

«Зараз в порту «Чорноморськ» за програмою Grain From Ukraine завантажується судно на Кенію. Програма набуває обертів, в неї почали вірити у світі вона вже дає результати», - зазначив Сольський.

Читайте також: За програмою "Зерно з України" відправлено 110 тисяч тонн зерна

Балкер VALSAMITIS доставить 25 тисяч тонн пшениці до Кенії та 5 тисяч тонн до Ефіопії. Відправлення балкеру стало можливим завдяки підтримці Словенії та Чехії. Так, Уряд Словенії в рамках цієї ініціативи виділив для Кенії 1 млн євро, проінформував посол Томаж Менцін.

«Ми приєдналися до програми ще 26 листопада. Уряд Словенії виділив для підтримки населення в Африці 1 млн євро. Для нас дуже важливо брати участь у проекті, зокрема підтримувати фермерів і сільське господарство», - сказав Менцін.

З України до Кенії доправлять 25 тон зерна / Фото Ніни Ляшонок

Посол Чехії Радек Матула запевнив, що їх країна і на політичному, і на фінансовому рівнях продовжить підтримувати програму.

«Ми підтримуємо ініціативу Grain From Ukraine на всіх рінях, зокрема на політичному та фінансовому. Російська агресія спрямована на страждання українців, а у світі була порушена продовольча безпека. Ініціатива Володимира Зеленського - своєчасна та необхідна. Ця ініціатива демонструє світу нейбадужість України до долі народів Африки», - сказав посол Чехії.

Також Матула додав, що Чехія підтримує Україну на всіх рівнях. Основними напрямками допомоги є постачання зброї, допомога в розвитку галузі енергетики, забезпечення гідних умов проживання українських біженців в Чехії та гуманітарна допомога.

«В Чехії ми віримо в перемогу України та готові брати участь в повоєнній відбудові країни. Також ми підтримуємо інтеграцію України до ЄС. Чехія бажає Україні миру. Але миру на ваших умовах!» - резюмував Матула.

Читайте також: Зеленський: Час розширити «зернову ініціативу» на порти Миколаївщини

Як відомо, програма Grain From Ukraine започаткована Володимиром Зеленським та реалізується за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН. Вже понад 30 країн доєдналися до програми, а сума донатів складає майже 200 мільйонів доларів.

Сумарно в межах програми 110 тисяч тонн української пшениці вже отримали одні з найбільш соціально вразливих країн Африки – Ефіопія та Сомалі.

Україна закликає міжнародну спільноту вимагати від рф негайно припинити дії, що підривають Чорноморську зернову ініціативу, та не використовувати продовольство як зброю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-