Україна пропонує створити механізм аудиту допомоги США для проєктів відновлення

Україна пропонує створити механізм аудиту допомоги США для проєктів відновлення

Укрінформ
Україна запропонувала створити механізм аудиту допомоги, виділеної Сполученими Штатами для проєктів відновлення, спільно з Рахунковою палатою США.

Про це міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зауважив глава відомства, під час зустрічі з інспекторами Міністерства оборони Сполучених Штатів, Державного департаменту та Агентства з міжнародного розвитку (USAID), які прибули в Київ для аудиту американської допомоги, були обговорені механізми і процедури прозорості та підзвітності використання коштів і допомоги, яку Україна отримує для відновлення та повоєнної відбудови.

Кубраков нагадав, що кілька тижнів тому Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. На порядку денному – опрацювання механізму координації та підзвітності донорської допомоги, зокрема і через імплементацію процедур закупівель міжнародних фінансових інституцій.

«Ми запропонували створити відповідний механізм з аудиту допомоги Сполучених Штатів для проєктів відновлення спільно з U.S. Government Accountability Office (U.S. GAO). Сподіваюся, це стане додатковим дієвим інструментом для забезпечення прозорості використання допомоги від партнерів», – зазначив міністр.

Читайте також: Німеччина стежитиме, аби вступ України до ЄС не відкладався через бюрократію – лідер СДП

За словами Кубракова, також на сьогодні критично важливим є доступ до механізмів прямих закупівель у виробників, адже це заощаджує державним підприємствам мільярди гривень. Так, наприклад, завдяки прямим контрактам Укрзалізниці з американською компанією Exxon Mobile чи польською Orlen за кілька місяців вдалося подолати дефіцит палива, що склався навесні. Водночас за прямими договорами Укрзалізниця закупила електроенергію в національної енергогенерувальної компанії «Енергоатом», заощадивши тим самим понад 4 мільярди гривень. На чверть були зменшені витрати на закупівлю природного газу для потреб виробничих компаній.

Очільник Мінінфраструктури подякував американським колегам за лідерську роль у підтримці України в боротьбі з російським агресором. «Сьогодні Україна показує всьому світу, що є надійним і прогнозованим партнером, з працюючими антикорупційними інститутами, і ми продовжуємо рухатися у цьому напрямку», – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня інспектори Державного департаменту Сполучених Штатів, Міністерства оборони та Агентства з міжнародного розвитку (USAID) прибули в Україну для зустрічей і з метою поліпшити незалежний нагляд за допомогою США.

Фото: Олександр Кубраков, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-