Харківгаз та Дніпрогаз відкидають намагання Нафтогазу змінити керівництво компаній

Харківгаз та Дніпрогаз відкидають намагання Нафтогазу змінити керівництво компаній

Укрінформ
«Харківгаз» та «Дніпрогаз» відкидають намагання НАК «Нафтогаз України» змінити керівництво компаній, які наразі перебувають в управлінні НАК, та вважають їх протиправними. Водночас у Нафтогазі заявляють, що дотримуються вимог законодавства.

Як передає Укрінформ, про це повідомили пресслужби Харківгазу та Дніпрогазу у Фейсбуці.

Йдеться про те, що НАК "Нафтогаз України" шляхом проведення зборів акціонерів хоче змінити голів та членів правління у Харківгазі та Дніпрогазі.

"Ці дії є продовженням пролоббованої Нафтогазом фіктивної справи Державного бюро розслідувань (ДБР) щодо плати за користування газорозподільними мережами, яка не має юридичних перспектив. І немає жодного відношення до корпоративних прав власності на АТ "Харківгаз"/АТ "Дніпрогаз", - наголошується у повідомленнях компаній.

У компаніях вважають, що спроби зміни менеджменту на підприємствах критичної інфраструктури можуть призвести до дестабілізації ситуації у прифронтовому регіоні. Також там наголосили, що не проводять змін у правлінні, а дії Нафтогазу вважають спробою рейдерського захоплення.

Натомість в НАК «Нафтогаз України» вважають зміну керівництва АТ «Дніпрогаз» та АТ «Харківгаз» законним правом Нафтогазу.

«Нафтогаз інтегрує АТ «Дніпрогаз» та АТ «Харківгаз» у плановому режимі та з дотриманням усіх вимог законодавства, оскільки раніше уряд передав в управління Групі Нафтогаз пакети акцій цих компаній», - йдеться у заяві пресслужби НАК.

У Нафтогазі наголошують, що компанії в плановому порядку інтегруються до його структури.

«Щоб забезпечити захист та підтримку мешканців Дніпра та Харківщини, Група Нафтогаз інтегрує до своєї структури АТ «Дніпрогаз» та АТ «Харківгаз» з подальшим закріпленням напрямку розподілу газу за контрольованою на 100% державним НАК «Нафтогаз України» і спеціально створеною для цього ТОВ «Газорозподільні мережі» (ГАЗМЕРЕЖІ). Інтеграція відбувається у плановому режимі та з дотриманням усіх вимог законодавства», - зазначено у повідомленні.

У НАК нагадали, що розпорядженням Кабінету Міністрів від 28 травня 2022 року № 429-р, з метою запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації в енергетичній сфері, уряд передав в управління Групі Нафтогаз підприємства, на які накладено арешт у кримінальних провадженнях, зокрема пакети акцій АТ «Дніпрогаз» та АТ «Харківгаз».

Читайте також: Нафтогаз ще не отримав контролю над облгазами через спротив менеджменту - Вітренко

«У зв’язку з цим, Чорноморнафтогаз, який входить у Групу Нафтогаз, ухвалив згідно з законодавством усі необхідні корпоративні рішення, у тому числі зміну менеджменту зазначених вище облгазів, які до цього контролювалися групою РГК», - додали в компанії.

Як повідомлялося, наприкінці травня 2022 року ДБР передало в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) 26 регіональних операторів газорозподільчих систем.

Таким чином було націоналізовано облгази, що входили до групи РГК, яка перебувала у сфері впливу Дмитра Фірташа (це приблизно 70% газових мереж, якими поставляється газ кінцевим споживачам).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-