Публічні закупівлі: з 1 січня змінюються вимоги для деяких груп товарів

Публічні закупівлі: з 1 січня змінюються вимоги для деяких груп товарів

Укрінформ
Вимога до місцевої складової в окремих групах товарів при здійсненні публічних закупівель з 1 січня 2023 року збільшується з 10% до 15%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський у Фейсбуці.

«Нагадаю учасникам та замовникам публічних закупівель, що з 1 січня 2023 року підвищується вимога до місцевої складової з 10% до 15% для окремих груп товарів: таких як міський і залізничний транспорт, комунальна і спеціальна техніка, енергетичне обладнання тощо», – зазначив чиновник.

Кисилевський зауважив, що тепер вимога до рівня місцевої складової буде зростати кожного року на 5%, поки не дійде до 40%.

Читайте також: У Prozorro з початку війни провели тендери на ₴120 мільярдів

За його словами, в Реєстрі товарів зі ступенем локалізації за 4 місяця було зареєстровано майже дві тисячі товарів від 250 підприємств. З них лише близько 400 товарів мають частку місцевої складової менше 15%. При тому, понад 750 позицій мають локалізацію більше 40%.

В деяких категоріях товарних груп спостерігається значна конкуренція. Так, дизель-генератори зареєстрували 58 підприємств, насоси та компресори – 24 компанії, а спеціальну вантажну техніку – понад 30 підприємств.

Нардеп також зазначає, що вимоги щодо локалізації при держзакупівлях не поширюються на компанії з країн, які ратифікували договір GPA (Agreement on Government Procurement) про держзакупівлі в рамках Світової організації торгівлі. Зокрема до них відносяться виробники з США та країн ЄС.

Читайте також: У Мінфіні вважають, що наступного року гривня буде стабільною

Як повідомлялося, вимога до локалізації була запроваджена змінами до закону "Про публічні закупівлі"щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, які Верховна Рада затвердила в грудні 2021 року. Вони почали працювати з 14 липня 2022 року після затвердження Кабінетом Міністрів відповідних підзаконних актів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-