Україні для реалізації плану BIP-EU потрібно приєднувати до мереж по 2-3 заводи щомісяця

Україні для реалізації плану BIP-EU потрібно приєднувати до мереж по 2-3 заводи щомісяця

Укрінформ
Україні для реалізації плану BIP-EU з виробництва екологічно чистого біометану до 2030 року, вже з наступного року потрібно приєднувати до мереж по 2-3 заводи щомісяця.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ТОВ "Оператор ГТС України".

Оператор ГТС України спільно з Федерацією роботодавців нафтогазової галузі розпочав серію онлайн зустрічей в межах проєкту «Biomethane talks» за участю представників бізнесу, експертного середовища та державних структур.

«За оцінками експертів, аби Україна могла реалізувати амбітну мету – виробництво 1 млрд. куб. м. біометану до 2030 року – вже з 2023 року потрібно приєднувати до мереж по 2-3 заводи щомісяця», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час обговорення голова секції біометану Чеської асоціації біомаси BIOM Мартін Шварц заявив, що мета партнерства BIP-EU, про яке було оголошено цього літа в Брюсселі, полягає в тому, щоб виробляти 35 мільярдів кубометрів екологічно чистого біометану на рік в ЄС не пізніше 2035 року як заміну викопного газу, який імпортується з росії.

Представники ЄС прогнозують, що європейські країни-члени ЄС не можуть виробляти достатньо біометану, і тому Комісія ЄС розглядає Україну як потенційний ринок для виробництва біометану, переконаний Шварц.

Також в ОГТСУ уточнили, що зацікавлені і готові приєднувати виробників біометану до мережі, за умови дотримання технічних характеристик газу, зазначених у Кодексі ГТС. Зокрема, це дозволить реалізовувати експортний потенціал та забезпечувати потреби всередині країни для підвищення енергетичної безпеки не лише України, а й Європи.

Читайте також: Україна має потенціал для посилення співпраці з Європою у поставках газу – Оператор ГТС

Як повідомлялося, до кінця 2022 року в Україні запрацюють перші два біометанові заводи.

Українські компанії РГК та "Галс Агро" і нідерландська компанія STX на початку жовтня 2022 року підписали меморандум про співпрацю з метою продажу першого в Україні біометану до Європи.

BIP-EU— це промислове партнерство, в якому політики, промисловість та інші зацікавлені сторони європейських країн об’єднуються, щоб підтримати досягнення цільового показника в 35 мільярдів кубометрів щорічного виробництва та використання екологічно чистого біометану до 2030 року, а також створити передумови для подальшого нарощування потенціалу до 2050 року. Таке партнерство на майбутнє допоможе заміщати природний газ біометаном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-