У росію й далі надходять партії мікроелектроніки в обхід санкцій - Reuters

У росію й далі надходять партії мікроелектроніки в обхід санкцій - Reuters

Укрінформ
Агентство Reuters разом із Королівським об’єднаним інститутом оборонних досліджень (Велика Британія) провели розслідування, яке встановило мережу поставок до рф мікроелектроніки на мільярди доларів – в обхід обмежень, введених Заходом.

Про це йдеться в розгорнутій публікації Reuters, оприлюдненій у вівторок, передає Укрінформ.

«За даними російської митниці, за сім місяців до 31 жовтня у росію надійшло комп’ютерних та інших електронних компонентів на суму щонайменше $2,6 мільярда. Принаймні $777 мільйонів із цієї продукції було виготовлено західними фірмами, мікросхеми яких були знайдені в російських системах зброї»,- зазначається у матеріалах розслідування.

Читайте також: російські виробники електроніки отримують з Китаю до 40% бракованих мікрочіпів - ЗМІ

Так, в обхід санкцій до рф потрапила продукція американських компаній Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc і Analog Devices Inc., а також німецької Infineon AG. Крім того, заборонена продукція в росію продовжує надходити з Гонконгу, Туреччини й інших місць.

Читайте також: У США викрили шахрайську мережу закупівлі військових товарів для рф

У публікації пояснюється, що документи російської митниці вдалося придбати у комерційних постачальників. Водночас, у паперах не вказуються види напівпровідників та іншої електроніки, а також не розкривається інформація про переміщення продукції всередині рф. Хоча в матеріалах зазначаються деякі російські імпортери, такі як ТОВ «Фортап» у санкт-петербурзі й ТОВ «Титан-Мікро» в Москві.

Розслідування також докладно розповідає про реалізацію схем обходу обмежень, зокрема. Для цього використовуються фірми, створені в Туреччині й Гонконзі.

Агентство Reuters надало американським компаніям дані з російських митних документів, які детально описують поставки їхньої продукції. У низці компаній вже відповіли, що сприймають цю інформацію «дуже серйозно» та вивчають ці питання.

Читайте також: Фонд держмайна вперше отримав в управління конфісковані в Україні активи російського олігарха

Як повідомлялося, після масштабного вторгнення рф в Україну наприкінці лютого 2022 року США, ЄС та інші країни ввели масштабні санкції, експортні та інші обмеження проти росії. У тому числі була введена заборона на поставки електронної продукції до рф, аби там не могли виготовляти нових систем озброєнь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-