Коли Альфа-банк стане державним

Коли Альфа-банк стане державним

Укрінформ
Хоча остаточного рішення про націоналізацію Альфа-банку наразі немає, скидається на те, що він таки перейде у власність держави

Президент України Володимир Зеленський днями підписав зміни до Податкового кодексу щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану.

Новий закон дозволяє націоналізувати системно важливі банки за 1 гривню. Не секрет, що цей документ розробили для врегулювання проблеми пов’язаного з російським капіталом Альфа-банку. Тим паче, дискусії про його ймовірну націоналізацію дедалі активніші. Залишається тільки питання: коли?

Що не так з Альфа-банком та у чому корінь проблеми

За даними Національного банку, на 1 вересня 2022 року за розміром загальних активів “Альфа” посідав 7 місце (111,16 млрд грн) поміж 67 банків, що діють в Україні. Окрім цього, він входив і продовжує входити до переліку системно важливих банків. Зараз фінустанова продовжує обслуговувати понад 3 мільйони фізичних, 55 тисяч юридичних осіб та 82 тисячі ФОПів.

До початку війни Альфа-банк не мав жодних проблем, більше того, завжди був прибутковим. За підсумками 2021 року банк увійшов до десятка найбільш прибуткових банків, з прибутком у 3,35 млрд гривень. Однак з початком масштабної російської агресії активізувались розмови стосовно його кінцевих бенефіціарів — громадян рф. До війни головними акціонерами банку були російський підприємець андрій косогов та мільярдери з рф михайло фрідман і петро авен.

Відразу після нападу росії на нашу країну проти фрідмана й авена було запроваджено міжнародні санкції. Згодом санкції щодо них та косогова запровадила й Україна. Через це Національний банк заборонив андрію косогову купівлю частини Альфа-банку. Більше того, у травні суд арештував активи фрідмана в Альфа-банку на 12,4 млрд грн. Бізнесмена "впіймали за руку під час легалізації активів" на 1,1 млрд грн, хоча сам він усі звинувачення, звісно ж, відкидає. І навіть його пропозиції переказати $1 млрд на рахунок українського представництва підконтрольного йому Альфа-банку не знайшли підтримки в української влади.

Звичайно, такі перипетії не могли не позначитися на діяльності банку. Як результат - збиток у 4,32 млрд гривень за січень-вересень.

Чутки про націоналізацію та навіщо вона країні

Ще навесні в НБУ наголосили, що Альфа-банк (Україна) є окремою від Альфа-банку (росія) юридичною особою, яка не підпадає під міжнародні санкції. Тому санкції, застосовані до власників Альфа-банку, а також міжнародні санкції щодо банків рф не накладають додаткових обмежень на роботу українського банку. У травні в Національному банку зауважували, що не бачать підстав для неплатоспроможності чи націоналізації Альфа-банку.

"Банк стикнувся з репутаційним ризиком. Проблем з ліквідністю та якістю кредитного портфеля в нього немає. Підстав визнавати банк неплатоспроможним немає, як і підстав для його націоналізації. Згідно із законом про вилучення майна, суб’єкти, до яких можуть бути застосовані такі заходи, належать державі-агресору", - прокоментував заступник голови НБУ Ярослав Матузка. Він зауважив, що певні проблеми в установи є, але вона працює. Більше того, Альфа-банк – системний банк з великою кількістю клієнтів. "Ухвалено закон про стовідсоткове гарантування вкладів населення в банках. Тому Альфа-банк  - під особливим наглядом", - запевнив Матузка.

Ярослав Матузка
Ярослав Матузка

Першим, хто заговорив про націоналізацію, був голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія. Так, в інтерв'ю "Форбс Україна" він повідомив, що банк потребує докапіталізації - близько $1 млрд. "Якщо актив націоналізувати, то держава повинна заплатити цю суму. Де ми візьмемо гроші? Якщо говорити про націоналізацію та продаж у середньостроковій перспективі, то є ризик, що тільки-но ми про це оголосимо, з нього підуть усі вкладники та “живі” клієнти. Банк не те що знеціниться, держава ще й розраховуватиметься за його боргами. Повторю, треба спочатку розробити стратегію, а не навпаки - спочатку махати шашкою, а потім думати, де взяти гроші на покриття збитків", - прокоментував Арахамія ситуацію, що склалася довкола Альфа-банку.

Давид Арахамія
Давид Арахамія

Водночас в банку на заяву парламентарія щодо необхідності докапіталізації на $1 млрд  жодним чином не відреагували.

Коли банк може перейти в руки держави та чого чекати його клієнтам

На початку жовтня Верховна Рада ухвалила закон про виведення з ринку системно важливих банків в умовах воєнного стану. Минулого тижня глава держави його підписав. Документ передбачає дієвий юридичний та невибірковий (стосовно всіх системно важливих банків) механізм для вирішення потенційно можливих в умовах війни кризових ситуацій з такими банками з пріоритетом максимального забезпечення інтересів держави і клієнтів цих фінустанов.

Відомо, що цей документ розроблено саме під Альфа-банк. Це підтвердила і народна депутатка від партії "Слуга народу" Роксолана Підласа. В інтерв'ю виданню "Телеграф" вона повідомила: "Він (законопроєкт — ред.) розроблений саме під Альфа-банк і передбачає викуп його акцій державою за одну гривню. Процедура така: Нацбанк формально визнає його неплатоспроможним, потім докапіталізовує, після чого відбувається націоналізація". Вона пояснила, що банк не перестане працювати, адже він є достатньо стабільним. Процес, ймовірно, буде схожий на націоналізацію Приватбанку у 2016 році.

Роксолана Підласа
Роксолана Підласа

У самому банку вважають, що наразі підстав для націоналізації Альфа-банку Україна немає. Однак, навіть якщо цю процедуру започаткують, усі зобов‘язання перед клієнтами та працівниками банку будуть виконані, рахунки не блокуватимуться, платежі здійснюватимуться. Банк працюватиме як зазвичай. "Запевняємо, що у Вас, як клієнтів банку, немає приводів для хвилювання, адже навіть у разі зміни власника банку з приватного інвестора на державу, це стосуватиметься лише акціонерів банку і ніяк не вплине на клієнтів", - наголосили у пресслужбі банку.

За інформацією видання Форбс-Україна, яке має свої джерела в Офісі Президента, банк планують націоналізувати до кінця 2022 року. Орієнтовний термін ймовірної націоналізації - грудень.

Юлія Тетянич, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-