Полісся є гарантом продовольчої безпеки України - Мінагрополітики

Полісся є гарантом продовольчої безпеки України - Мінагрополітики

Укрінформ
Полісся наразі є гарантом продовольчої безпеки України, регіон є лідером із виробництва вівса та гречки.

Про це у Житомирі під час комітетських слухань «Стан та перспективи розвитку аграрного сектору в Поліській зоні» розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Полісся забезпечує близько 10% всього валового виробництва сільського господарства в Україні. У структурі сільськогосподарського регіону 75-80% становить рослинництво, а решту – тваринництво. Орієнтовно тут засівається біля 2,5 млн га. Основну посівну площу становлять традиційні для України зернові – 50% та олійні – 25%. За результатами 2021 року Полісся зібрало майже 7 млн тонн зернових та зернобобових, тобто всього 8% від загального врожаю в Україні. За напрямом виробництва зернових культур Полісся можна сміливо віднести до гарантів продовольчої безпеки», - зазначив Головня.

За його словами, третину житнього хліба виробляють на Поліссі. Також регіон є лідером за виробництвом вівса (понад 45% від загального показника по Україні) та гречки (30%).

До початку широкомасштабної війни регіон був одним із основних у забезпеченні продовольчих потреб України в овочевій продукції, зокрема, картоплі, моркви, капусти та буряку.

За підсумками минулого року в Поліському регіоні було отримано понад 1 млн тонн молока, або 15% усього валового його виробництва в Україні, також тут виробили 11% яєць і 10% м’яса.

«Хочу зазначити, що середня урожайність пшениці на Поліссі - 4,7 тонни з гектара, а в Україні – 4,1 т/га, ячменю – 4,1 т/га, а по Україні – 3,5 т/га, ріпаку – 3,1 т/га, по Україні - 2,9 т/га», - додав Головня.

На його думку, для Житомирщини перспективними напрямками сільського господарства є тваринництво, рибництво, органічне виробництво, хмелярство та льонарство.

Читайте також: Сівбу озимих розпочали в усіх областях України

Як повідомляв Укрінформ, на Житомирщині триває збір гречки, проса, картоплі та овочів.

Під урожай 2023 року в області планують посіяти озимі культури на зерно на площі 167,5 тис. га, що на 1,5 тис. га більше, ніж цьогоріч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-