У Раді Нацбанку не прогнозують різких змін на валютному ринку

У Раді Нацбанку не прогнозують різких змін на валютному ринку

Укрінформ
Найближчим часом не очікується різких змін на валютному ринку.

Про це в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав заступник голови Ради НБУ Василь Фурман під час брифінгу на тему: "Стабілізація валютного ринку, курс гривні, робота банківської системи".

"Ринок стабілізувався. З одного боку Національний банк не дає прогнозів щодо курсу гривні. Але на думку поважних експертів, і я її дотримуюсь, найближчим часом курс буде без змін. На сьогодні ми маємо фіксований курс 36,6 грн за долар, є курс в обмінниках, але він відхиляється в допустимих межах від встановленого", - сказав Фурман.

Він зазначив, що позитивно впливають на гривню такі фактори - як стабілізація міжнародних резервів, зменшення зовнішньоторговельного дефіциту та збільшення обсягів експорту, а також зменшення обсягів монетизації державного бюджету.

Читайте також: Готівкова валюта: хоч паніки ніби й немає, купівельний попит росте

Окрім цього, надходження макрофінансової допомоги від зовнішніх партнерів України теж сприяють стабілізації національної валюти.

"Україна станом на сьогодні вже отримала понад 18 млрд дол. США, і очікується ще 12 млрд дол. до кінця року", - зауважив Фурман.

Серед потенційних ризиків, які можуть здійснювати тиск на гривню, експерт виділяє: надмірну участь Нацбанку у монетизації державного бюджету, затягування у часі війни, недостатня фінансова допомога та не ринкові ставки дохідності по ОВДП.

Читайте також: Долар по 50: коли гривня опуститься до нової психологічної позначки   

Як повідомляв Укрінформ, у Кабінеті Міністрів планують, що у 2023 році Україна зможе залучити від МВФ та ЄС по 12 млрд доларів, а від США - 18 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-