Український агробізнес в умовах війни переорієнтовується на вирощування олійних культур – Висоцький

Український агробізнес в умовах війни переорієнтовується на вирощування олійних культур – Висоцький

Укрінформ
Через складну логістику зернових, пов’язану з російською агресією, український агробізнес переорієнтовується і все більше робить ставку на олійні культури.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства.

За його словами, на сьогодні українські аграрії обирають олійні культури як альтернативу зерновим. Адже наразі не зрозуміло, як буде діяти надалі «зернова угода», укладена в липні за посередництва ООН і Туреччини. Тому фермери все більше сіють ріпак, соняшник і сою.

«Цього року можна було б посіяти мільйон гектарів ріпаку. Площа, яка, незважаючи на окупацію частини країни, приблизно відповідатиме минулорічній. Ріпак уже посіяно на 70% площі, це свідчить про те, що фермери загалом сіють олійні культури», - зазначив Висоцький.

Він нагадав, що напередодні між Україною і Польщею був підписаний меморандум щодо будівництва трубопроводу, який транспортуватиме олію з України до Польщі. Новий транспортний коридор має запрацювати вже наступного року.

«Труба на експорт олії буде затребувана і після війни, оскільки Україна є і залишиться світовим лідером з експорту рослинної олії. Це довгостроковий проєкт, який змінить ринок. Ідея полягає в експорті рослинної олії з польських портів до третіх країн. Планова потужність – до двох мільйонів тонн олії на рік», - додав перший заступник міністра.

Читайте також: Агробізнес на Прикарпатті : П'ять історій з економічного фронту

Як повідомляв Укрінформ, станом на 9 вересня в Україні уже зібрано 392 тис. тонн насіння соняшнику при врожайності 15,6 ц/га зі 251,4 тис. га (5% посівних площ).

Експорт соняшнику з України у 2021/22 маркетинговому році (МР, закінчився 31 серпня) сягнув історичного максимуму – 1,63 млн тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-