Нацбанк пропонує змінити систему відшкодування при ДТП – суми зростуть суттєво

Нацбанк пропонує змінити систему відшкодування при ДТП – суми зростуть суттєво

Укрінформ
Національний банк запропонував нову редакцію закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Очікується, що суми відшкодування зростуть суттєво.

Національний банк презентував концепцію реформування обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Головна мета запропонованих змін – підвищити рівень захищеності постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах та привести механізм захисту громадян у відповідність до вимог законодавства ЄС, зокрема Директиви Motor Insurance 2009/103/ЄС.

Читайте також: НБУ збільшив страхові суми за договорами "автоцивілки"

Нацбанк пропонує наступні зміни:

  • По-перше, пропонується поступове збільшення страхових сум. Наразі за шкоду, завдану майну потерпілих, страхова сума становить 160 тис. грн, а за шкоду, завдану життю та здоров'ю потерпілих, – 320 тис. грн. Упродовж наступних шести-семи років пропонується поступово збільшити ці суми до 1,3 млн євро та до 6,45 млн євро відповідно. Такими є вимоги Директиви ЄС.
  • По-друге, Національний банк виступає за удосконалення системи відшкодування збитків, завданих потерпілим. Якщо сьогодні страхові компанії добровільно долучаються до прямого врегулювання страхових випадків, то в майбутньому пропонується обов'язкове пряме врегулювання страхових випадків для всіх страховиків. Це означає, що страхувальник-постраждалий матиме змогу напряму звертатися до страхової компанії, з якою у нього укладений договір «автоцивілки», для отримання страхової виплати у разі пошкодження автомобіля чи потрапляння у ДТП двох учасників. Це значно скоротить та спростить процес отримання страхових виплат.
  • По-третє, пропонується вільне ціноутворення для страховиків. Наразі базовий платіж та коригуючі коефіцієнти є однаковими для всіх страховиків, адже вони суворо регламентовані. Натомість планується запровадження ринкових механізмів визначення цінової політики страховиками. Це означає, що страхові компанії самостійно визначатимуть ціни залежно від ризиків, що забезпечить чесну конкуренцію на ринку.
  • По-четверте, планується суттєво оновити підходи до розрахунку виплат у разі втрати життя та здоров'я .
  • По-п'яте, посиляться гарантійні та інформаційні функції Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ). Зокрема, пропонується упорядкувати систему корпоративного управління МТСБУ відповідно до стандартів транспарентності, передбачуваності, збалансованості та відповідальності за ухвалені рішення, а також посилити державний нагляд за його діяльністю з боку Національного банку.

Як повідомлялося, Із 1 липня 2022 року відповідно до Постанови Правління Національного банку України від 30.05.2022 №109, страхові суми за внутрішніми договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності встановлені у розмірі: за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю - 320 000 грн на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих; за шкоду, заподіяну майну потерпілих - 160 000 грн. на одного потерпілого, але не більше 800 000 грн на одну страхову подію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-