Укргідроенерго оцінює попередні збитки від війни у понад ₴1 мільярд

Укргідроенерго оцінює попередні збитки від війни у понад ₴1 мільярд

Укрінформ
ПрАТ "Укргідроенерго" попередньо оцінює збитки, завдані російською армією, у понад 1 мільярд гривень.

Про це повідомив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота в інтерв'ю виданню Forbes Україна, передає Укрінформ.

"Ми маємо два пошкоджених активи. Це втрата двох агрегатів на Каховській ГЕС, а також руйнування нашої недобудованої вітроелектростанції на острові Зміїний. Там був побудований на 80% вітряк, а також акумулятор і генератор. Зараз не можу сказати точну суму збитків, але точно більше 1 мільярд гривень", - сказав Сирота.

За його словами, процес оцінки збитків має завершитися протягом двох місяців. В жовтні компанія планує подати позов проти росії щодо відшкодування втрат у Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Читайте також: Рада ратифікувала кредитну гарантію для Укргідроенерго на $250 мільйонів

Сирота зазначив, що Каховська ГЕС нині працює трьома агрегатами з шести – це становить 30-40% її потужності. Станція працює рівним графіком тільки в денні години, з восьмої ранку до десятої вечора, і не бере участі в балансуванні системи.

Крім того, Укргідроенерго не може доставляти на Каховську ГЕС запчастини, щоб проводити ремонти і підготовку до осінньо-зимового періоду. Як працюватиме гідроелектростанція в опалювальний сезон, у компанії поки що не знають.

"Станція може працювати достатньо довго, якщо не буде зовнішнього втручання в її діяльність. Не буде обстрілів ліній електропередач, підстанцій, нищення обладнання", - прокоментував Сирота.

Читайте також: Після удару ЗСУ міст поблизу Каховської ГЕС став непридатним для використання

Він зауважив, що у випадку зупинки Каховської ГЕС вода буде йти через водозливну греблю, тому не буде ні прориву дамби, ні обміління.

Як повідомлялося, Каховська ГЕС із 24 лютого перебуває на тимчасово не підконтрольній уряду України території.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-