Ефект від податку на імпорт становитиме ₴15 мільярдів на місяць – глава НБУ

Ефект від податку на імпорт становитиме ₴15 мільярдів на місяць – глава НБУ

Укрінформ
За оцінками Національного банку, ефект від запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг становитиме 15-18 млрд грн на місяць.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю Forbes Ukraine.

"Будь-які податки на імпорт ми як орган, що опікується стабільністю гривні, сприймаємо крізь призму збереження валютних резервів. Завдяки резервам ми забезпечуємо безперебійну роботу фінансової системи країни та стримуємо зростання цін, зокрема на імпортовану складову. Це основний внесок НБУ в конкурентоспроможність українських виробників. Швидке відновлення імпорту, у тому числі непріоритетних товарів в умовах війни, виснажує резерви. Інший аспект – додатковий збір поліпшить ситуацію з дефіцитом бюджету. Це зменшить потребу в емісії, що потрапляє на валютний ринок і так само тисне на резерви. Вичерпання резервів загрожуватиме неконтрольованими процесами, що призведе до суттєвого подорожчання імпорту та матиме руйнівні наслідки для українських виробників", - пояснив Шевченко.

Читайте також: Нацбанк відновлює публікацію даних про обсяги іпотечних кредитів

Він зауважив, що за розрахунками Національного банку, очікувані додаткові доходи від такого кроку, оцінюються на рівні 15-18 млрд грн на місяць.

"Звісно, імпортерам стане зараз трохи важче, але не треба забувати, що наша країна функціонує в умовах повномасштабної війни. У нас сформувався непоганий запас міцності, який дозволив досить впевнено пройти перші п’ять місяців. На початок року міжнародні резерви НБУ становили майже $31 млрд. Але запаси не безмежні. І на 1 серпня вони знизилися до $22,4 млрд", - зауважив Шевченко.

Як повідомлялось, Кабмін розробляє законопроєкт про запровадження 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-