Збитки банків за перше півріччя перевищили ₴4,6 мільярда - НБУ

Збитки банків за перше півріччя перевищили ₴4,6 мільярда - НБУ

Укрінформ
У першому півріччі від’ємний фінансовий результат банківської системи України перевищив 4,6 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку, передає Укрінформ.

За даними НБУ, на 1 липня із 68 платоспроможних банків 47 були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 10 млрд грн, 21 – збитковими зі збитком 14,6 млрд грн. Таким чином, від’ємний фінансовий результат вітчизняного банківського сектору за підсумками першого півріччя перевищив 4,6 млрд грн.

“Темпи зростання чистого процентного доходу уповільнилися з 35% у січні – лютому до 19% за березень – червень у річному вимірі. Усі великі банки пропонували позичальникам "кредитні канікули", деякі фінустанови тимчасово знизили ставки за споживчими кредитами. Це призвело до різкого скорочення процентних доходів у роздрібному сегменті”, - йдеться у повідомленні.

В НБУ констатують, що пригнічений попит на банківські послуги обмежує комісійні доходи фінустанов. Чистий комісійний дохід скоротився за березень – червень на 35% рік до року порівняно зі зростанням на 15% у січні-лютому. Від’ємний фінансовий результат першого півріччя регулятор пояснює значними обсягами сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни: банки сформували резерви на 57,9 млрд грн.

"Реалізація кредитного ризику внаслідок повномасштабної війни призвела до збитковості банківського сектору вперше за останні п’ять років. Резерви за кредитними збитками зростатимуть і надалі. Щоб зберегти операційну ефективність, банки мають пристосувати свої бізнес-моделі до роботи в кризових умовах, а також належним чином відображати фінансові показники для збереження фінансової стійкості банківського сектору", – прокоментував заступник голови правління НБУ Ярослав Матузка.

Читайте також: Нацбанк відновлює публікацію даних про обсяги іпотечних кредитів

Як повідомлялося, Національний банк відніс АТ "Банк Січ" до категорії неплатоспроможних через невиконання зобов'язань перед НБУ. Крім того, діяльність банку характеризувалася неякісною системою корпоративного управління та неефективною бізнес-моделлю. Можлива сума виплат гарантованої суми відшкодування вкладникам - 1 229,7 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-