Міжнародні резерви України становлять майже $22,4 мільярда - Нацбанк

Міжнародні резерви України становлять майже $22,4 мільярда - Нацбанк

Укрінформ
За попередніми даними, станом на 1 серпня 2022 року міжнародні резерви України становили 22,385 млрд доларів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

Зазначається, що у липні міжнародні резерви знизилися на 2% з огляду на інтервенції Нацбанку та виплати за внутрішніми валютними зобов'язаннями держави, які значною мірою компенсовані валютними залученнями на користь уряду.

Загалом упродовж липня динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників, зокрема, операції НБУ на міжбанківському валютному ринку.

Нацбанк продав на валютному ринку 2 117,0 млн дол. та викупив до резервів 922,0 млн дол. Сальдо інтервенцій НБУ за підсумками липня було від'ємним і становило 1 195,0 млн дол. Зменшення чистого продажу валюти пов'язане насамперед із коригуванням офіційного курсу гривні до долара США з 21 липня на 25% (до рівня 36,57 грн за 1 долар США).

Після встановлення нового офіційного курсу гривні до долара США чистий попит за безготівковими операціями клієнтів помітно зменшився. Так, із 22 липня і до кінця місяця щоденно на міжбанківському валютному ринку фіксувалася чиста пропозиція обсягом від 40,0 млн дол. до 70,0 млн дол.

Зниження обсягів емісійного фінансування до 30,0 млрд грн у липні (з 105,0 млрд грн у червні) також сприяло зменшенню тиску на міжнародні резерви.

Крім цього, на зменшення резервів вплинули операції з управління державним боргом та отримання допомоги від іноземних партнерів.

Валютні надходження на рахунки уряду України в Національному банку в липні становили 1 563,2 млн дол. Зокрема, 1 049,1 млн дол. надійшли від уряду Німеччини, а 514,0 млн дол. – від розміщення валютних внутрішніх державних облігацій (ОВДП).

Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 677,0 млн дол., у тому числі 630,0 млн дол. спрямовано на обслуговування та погашення ОВДП, а 47,0 млн дол. – на розрахунки з іншими кредиторами.

Також на динаміку міжнародних резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів через зміну ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість знизилася на 107,9 млн дол.

Читайте також: Міжнародні резерви України на кінець року скоротяться до $21 мільярда - НБУ

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,5 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами Національного банку, на кінець року міжнародні валютні резерви України знизяться до 21 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-