Збитки українського телеком-ринку склали $2,6 мільярда - Світовий банк

Збитки українського телеком-ринку склали $2,6 мільярда - Світовий банк

Укрінформ
Світовий банк оцінив збитки українського ринку телекомунікацій у 2,6 млрд доларів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації, передає Укрінформ.

За даними дослідження Світового банку, через російську агресію понад 720 вітчизняних інтернет-операторів зазнали значних збитків. Зруйновано цифрову інфраструктуру, сотні кілометрів кабелю та десятки тисяч одиниць обладнання. Загалом майже чверть усіх інтернет-мереж країни зазнали руйнувань, а це понад 1,7 млн ліній фіксованого зв’язку та понад 3 000 базових станцій мобільного.

За оцінкою Світового банку, щоб відновити телеком-сферу України до рівня довоєнного розвитку, необхідно 1,79 млрд дол. Через руйнування мереж прямі збитки компаній вже сягнули 0,71 млрд дол.

Найбільші телеком-втрати зосереджені на сході України. Оператори, які надають послуги на Харківщині, зазнали 22% збитків, Запоріжжі — 18%, Донеччині — 17%, Херсонщині — 10%, Чернігівщині — 6%, Луганщині — 7%.

Економічні втрати телеком-ринку Світовий банк оцінив у понад 0,1 млрд дол. Адже компанії надають на 22% менше послуг, ніж до 24 лютого, та втрачають дохід і далі.

За даними Мінцифри, станом на липень 2022 року якість фіксованого інтернету в Україні повернулася до довоєнного рівня (на початку травня вона була нижчою на 13%), а мобільного зв'язку — залишається на 19% нижчою. При цьому 12,2% населених пунктів повністю втратили доступ до мобільного зв'язку, а 3,1% — частково; 11% базових станцій мобільних операторів не працюють.

Читайте також: Світовий банк попереджає про глобальну рецесію через війну росії в Україні

"Оцінка потреб у відновленні є попередньою. Адже війна триває. З кожним деокупованим містом нас очікують зруйновані мережі й нова потреба для швидкого відновлення зв’язку", - зазначається у повідомленні міністерства.

Як повідомляв Укрінформ, у Мінцифри закликали світових лідерів підтримати телекомунікаційну сферу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-