На грошове утримання військовослужбовців йде 15% ВВП - Гетманцев

На грошове утримання військовослужбовців йде 15% ВВП - Гетманцев

Укрінформ
Грошове утримання складу Збройних сил України сьогодні складає 15% ВВП.

Про це сказав голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев в інтервʼю Українським новинам, передає Укрінформ.

Коментуючи питання про пропозиції урядовців зменшити відсоток перерозподілу ВВП через державний бюджет і позабюджетні фонди до 30%, а в перспективі до 20%, політик зауважив, що проблема не у красивій цифрі перерозподілу, а в ефективності використання зібраних коштів та у тому, за чий рахунок має відбутися ця реформа.

«Проста арифметика свідчить про те, що ми в мирний рік витрачаємо 14% на соціальні виплати, 6% на освіту, близько 4% на медицину, 6% на оборону, обслуговування боргу 2,6%. Ми не говоримо про капітальні видатки, про економічну діяльність, ЖКХ, культуру, суди тощо. І найголовніше – видатки на оборону. Тільки на грошове утримання складу ЗСУ йде 15% ВВП. Можливо, варто згадати приклад Ізраїлю, який до 90-х витрачав на оборону не менше 15% ВВП? Отже, арифметично виходить так, що хтось із різних соціальних груп має заплатити за «реформу», - прокоментував Гетманцев.

Тому, на його думку, пропозиції уряду зменшити відсоток перерозподілу ВВП на сьогодні не підкріплені реальними пропозиціями та розрахунками.

Читайте також: Гетманцев вважає, що два валютних курси «грають на руку» спекулянтам

Як повідомляв раніше Укрінформ, уряд прагне до 2032 року рівень податкових вилучень з економіки знизити з 45 до 20%.

При цьому Міжнародний валютний фонд очікує, що обсяги виробництва в Україні впадуть нижче раніше прогнозованого рівня, до 25-30% за підсумками нинішнього року – через руйнування, людські й економічні втрати від війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-