Суд визнав законною перевірку НБУ, яка «запустила» націоналізацію ПриватБанку

Суд визнав законною перевірку НБУ, яка «запустила» націоналізацію ПриватБанку

Укрінформ
Верховний суд задовольнив касаційну скаргу ПриватБанку та відмовив у позові пов’язаній з колишніми власниками ПриватБанку компанії «Тріантал Інвестментс ЛТД».

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі банку, що є в розпорядженні Укрінформу.

«26 липня 2022 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду <...> задовольнив касаційну скаргу ПриватБанку, скасував рішення судів попередніх інстанцій та відмовив у позові пов’язаній з колишніми власниками ПриватБанку компанії Тріантал Інвестментс ЛТД про визнання протиправним та скасування розпорядження Національного банку України від 17 жовтня 2016 року щодо інспекційної перевірки ПриватБанку», - йдеться в повідомленні.

За результатом саме цієї перевірки регулятор виявив численні порушення в діяльності менеджменту та колишніх власників ПриватБанку в період до 2016 року та дійшов висновку про необхідність виведення Банку з ринку як єдиної можливості врятувати його від банкрутства і зберегти фінансову стабільність в Україні.

Це остаточне судове рішення у цій справі, що є важливою складовою частиною судової боротьби державного ПриватБанку з колишніми власниками щодо законності націоналізації банку.

Як заявили в банку, ця перемога в суді підтверджує невпинну боротьбу банку за свої права і демонструє можливість дотримання верховенства права в Україні.

Читайте також: Цього тижня ПриватБанк захищатиме у судах майже 1 мільярд

Як відомо, відповідно до статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України при здійсненні банківського нагляду має право визначати пов’язаних з банком осіб. Таке право Національний банк реалізував, зокрема, 13 грудня 2016 року, коли затвердив рішення №105, яким визначено перелік пов’язаних із ПриватБанком осіб.

ПриватБанк був націоналізований у грудні 2016 року; 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. НБУ, Мінфін і ПриватБанк подали апеляцію на це рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-