Реформа авторського права в Україні дозволить збирати до 60 мільйонів «податку на смартфони»

Реформа авторського права в Україні дозволить збирати до 60 мільйонів «податку на смартфони»

Укрінформ
Успішна реалізація реформи у сфері авторського права в Україні, яка передбачена законопроєктом №5552-1 «Про авторське право і суміжні права», дозволить підвищити обсяги збору так званого податку на смартфони до 50-60 млн грн на рік.

Таку думку, зокрема, висловили учасники пресконференції “Авторське право в Україні: як зробити роялті справедливим для авторів та необтяжливим для користувачів”, що відбулася в Укрінформі.

Як зазначив очільник Асоціації підприємств інформаційних технологій України Юрій Пероганич, головною проблемою у сфері авторського права наразі є недосконала система та економічно необґрунтовані ставки збору за так зване приватне копіювання, який ще називають податком на смартфони. Суть у тому, що кожен власник смартфона чи телевізора, завантажуючи на пристрій музику, фільми, електронні книги тощо, по суті, безкоштовно їх споживає. Через це страждають автори контенту.

“У міжнародній практиці законодавець поклав обов'язок сплати спеціального збору на виробників та імпортерів пристроїв для копіювання, а отримувачами збору були визначені організації колективного управління авторськими та суміжними правами (ОКУ), які, в свою чергу, й виплачують авторські винагороди учасникам своїх ОКУ", - пояснює Пероганич.

Однак, за його словами, з появою інтернету та стрімінгових платформ, через які автори можуть напряму отримувати компенсацію від споживачів, такий механізм застарів, оскільки споживач двічі платить збір — у вигляді податку на смартфон, у вартість якого включено відсоток відрахувань за авторські права, і у вигляді сплати за підписку на стрімінгових платформах.

До того ж в умовах існування великої частки сірого та чорного імпорту механізм сплати збору через імпортерів та виробників пристроїв викривлює конкуренцію на ринку пристроїв та зменшує обсяги збору.

За даними, які навів Геннадій Сморжевський, голова комітету з інтелектуальної власності Асоціації підприємств інформаційних технологій України, до 2020 року ставки збору встановлювалися безпосередньо організаціями колективного управління для різних видів пристроїв і доходили часом до 5% від вартості пристрою (сматфони, планшети, ноутбуки). При цьому легально збирали близько п’ятої частини від потенційно можливого - 10 млн грн.

На думку Сморжевського, потенційно ринок авторських прав України може сягати 50-60 млн грн щорічно. Але досягти цих показників можна лише в разі успішної реалізації реформи сфери авторського права.

“Сьогодні ми пропонуємо науково обґрунтований шлях розв'язання проблем галузі. Зокрема, через імплементацію в законодавство нової, більш прозорої та зрозумілої методології розрахунку ставок збору за авторські права. А також унормування питань, пов'язаних акредитацією організацій колективного управління”, - заявив Пероганич.

Очільник АПІТУ наголосив, що під час підготовки законопроєкту №5552-1 про реформу авторського права до другого читання варто взяти до уваги формулу розрахунку авторських зборів, запропоновану Київською школою економіки. Саме вона найбільш точно враховує всі чинники: вартість контенту, обсяги споживання, частку приватного копіювання, вид діяльності користувача та показники ринку.

“Запропонована формула обчислення авторського збору є справедливою щодо споживачів, враховує їхню реальну поведінку при скачуванні контенту та не залежить від побажань будь-якої із сторін процесу”, - стверджує Пероганич.

На думку Сморжевського, якщо законодавці та Міністерство економіки підтримають ідею застосування формули Київської школи економіки, це дозволить зменшити ставки збору до 1-2%, але значно розширить базу “оподаткування” і, відповідно, збільшить суми надходжень для виплат авторам.

Своєю чергою, Дмитро Гузій, директор департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності та інноваційної політики Міністерства економіки, підтримав суспільний діалог навколо формування справедливого механізму оплати авторських прав в Україні.

“Зараз система інтелектуальної власності в Україні перебуває в стані трансформації, і вважаю, що таке об‘єднання професійних зусиль у встановленні обґрунтованих тарифів та зборів на користь авторів та виконавців, суб'єктів авторських суміжних прав в Україні, є дуже важливим прикладом напрацювання цивілізованих правил в сфері колективного управління. Робота над формулою авторських зборів, яку ми бачимо сьогодні, є безпрецедентною у практиці публічного експертного діалогу і варта всебічної уваги та підтримки”, - зазначив Гузій.

Читайте також: Застосунок Spotify більше недоступний для користувачів з росії

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 липня 2022 року підтримала в першому читанні законопроєкт №5552-1 «Про авторське право і суміжні права», спрямований на гармонізацію українського законодавства у сфері інтелектуальної власності з європейським. За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-