НБУ з часом буде змушений відмовитися від фіксованого курсу гривні - експерт

НБУ з часом буде змушений відмовитися від фіксованого курсу гривні - експерт

Укрінформ
Національний банк України не зможе довго утримувати фіксований курс гривні і з часом буде змушений відобразити реальний ринковий курс.

Про це сказав президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Банк Англії, банк Канади чи Федеральна резервна система, чи Європейський центральний банк - вони не в змозі довго тримати фіксований курс, коли йдуть структурні зміни. І Нацбанк довго не зможе. Центральний банк будь-якої країни не зможе. Вони (НБУ - ред.) будуть змушені реальний ринковий курс відобразити в якійсь момент. Коли вони це зможуть, залежить і від політичної ситуації, і від ситуації на фронті", - сказав експерт.

Милованов зазначив, що після того як Нацбанк змінить курс на ринковий, він зможе знову почати фіксувати його. За його словами, це залежатиме від макроекономічної ситуації в країні.

"Якщо ринки працюють, то буде гнучкий курс, якщо ринки не працюють, то буде більш регуляторне втручання. Багато залежить від того, чи буде до нас надходити фінансування від наших міжнародних партнерів. Якщо воно буде, то я б рекомендував гнучкий курс, якщо ситуація буде критична, я б рекомендував постійний перегляд, але все ж таки більш регуляторне управління курсом", - наголосив Милованов.

Читайте також: Офіційний та ринковий валютні курси: чому різниця зростає та чим це загрожує

Як повідомлялося, Національний банк 24 лютого 2022 року зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за долар.

З 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким банки продавали готівкову валюту – він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого регулятором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-