Україна стала асоційованим членом Міжнародного енергетичного агентства

Україна стала асоційованим членом Міжнародного енергетичного агентства

Фото
Укрінформ
Україна увійшла до Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) на правах асоційованого члена.

Відповідну спільну декларацію підписали у вівторок у Варшаві міністр енергетики Герман Галущенко і виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо перемогти в енергетичній війні з росією, і завдяки підписанню цієї угоди ми стаємо сильнішими. Дякуємо за солідарність нашим міжнародним партнерам", - заявив Галущенко.

Читайте також: Уряд схвалив проєкт декларації про асоціацію з Міжнародним енергетичним агентством

Він зазначив, що завдяки інноваційним технологіям Україна хоче побудувати кращу енергетичну систему.

За словами міністра, членство в МЕА дасть країні практичну експертизу з питань повоєнного відновлення енергетичної інфраструктури, а також напрацювання спільних механізмів дій.

Україна увійшла до МЕА на правах асоційованого члена / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Водночас Галущенко підкреслив, що це буде остання зима, коли росія намагатиметься тиснути на країни Європи за допомогою енергетичних важелів.

"Це буде дуже важка зима, і ми маємо об'єднатися, щоб разом протидіяти російській агресії і її тиску", - підкреслив урядовець.

Своєю чергою Біроль назвав приєднання України до МЕА "дуже важливою подією". За його словами, усі країни-члени МЕА одностайно підтримали членство Києва в організації.

"Я вітаю Україну в родині членів нашого агентства", - заявив він.

Читайте також: Україна попросила асоційоване членство у Міжнародному енергетичному агентстві

Біроль зазначив, що світ переживає небувалу енергетичну кризу, спричинену російською агресією проти України. На його думку, це засвідчило необхідність розвитку нових технологічних рішень.

Очільник МЕА підкреслив, що зараз потрібно зосередитися на постачанні до Європи енергоносіїв з альтернативних напрямків, а також ощадливому використанні газу.

Присутня на підписанні документів міністр клімату і навколишнього середовища Польщі Анна Москва зазначила, що приєднання до МЕА - це не просто жест солідарності, Україна заслужила на місце в цій організації з огляду на вдалу енергетичну трансформацію.

Підписання відбулося за результатами консультацій з МЕА з питань експертно-аналітичної підтримки та допомоги щодо післявоєнної відбудови енергетичної інфраструктури України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-