У справі ПриватБанку оголосили нові підозри в розтраті – НАБУ

У справі ПриватБанку оголосили нові підозри в розтраті – НАБУ

Укрінформ
Правоохоронці виявили чергове розкрадання коштів ПриватБанку напередодні його націоналізації на суму 85,2 млн грн, нові підозри в розтраті оголошені колишньому голові ПриватБанку, його першому заступнику та керівнику департаменту міжбанківських операцій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

За даними слідства, у грудні 2016 року за день до визнання ПриватБанку неплатоспроможним ексголова правління, його перший заступник та два керівники департаментів на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 млн грн на користь підконтрольних та пов’язаних з установою компаній.

Встановлено, що кошти були перераховані кількома траншами: 85,2 млн грн – на рахунок однієї пов'язаної з учасниками схеми компанії, а 136,8 млн грн – на користь іншої.

Щодо останнього епізоду детективи вже повідомляли про підозру в лютому 2021 року. За час розслідування НАБУ і САП встановили нові факти та виявили додаткову розтрату понад 85 млн грн.

Таким чином, загальна сума збитків за двома епізодами становить близько 223 млн грн. Ці кошти учасники схеми згодом вивели за кордон з метою легалізації, наголосили в Антикорупційному бюро.

15 липня НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру керівнику департаменту операційного напрямку банку за ч. 5 ст. 191 (розтрата майна шляхом зловживання своїм службовим становищем в особливо великому розмірі) та ч.3 ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинена організованою групою або в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.

Цього ж дня оголошено про зміну підозр та про нові підозри вже встановленим учасникам схеми з розкрадання коштів ПриватБанку.

Зокрема, ексголові правління ПриватБанку правоохоронці повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 та ч. 1,2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу.

Читайте також: У справі ПриватБанку є п’ять підозрюваних, інших фігурантів встановлюють - НАБУ

Колишнім першому заступнику голови правління та керівниці департаменту фінансового менеджменту оголошена підозра за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу, екскерівниці департаменту міжбанківських операцій – за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу.

Станом на сьогодні в роботі правоохоронців перебуває й інший епізод, пов’язаний з розкраданням коштів ПриватБанку. Так, у грудні 2016 року напередодні націоналізації ексголова правління розпорядився перерахувати кошти з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам. У результаті банку завдали збитків на суму близько 315 млн доларів (8,2 млрд грн за курсом Національного банку України).

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПриватБанку та надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи і провели фіктивне кредитування пов'язаної з установою юридичної особи. Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

Загалом на сьогодні до кримінальної відповідальності в трьох епізодах справи ПриватБанку притягнуті шестеро осіб: колишній голова правління банку, два його заступники та три керівники департаментів.

Ексочільник ПриватБанку є підозрюваним у всіх епізодах, пов’язаних із розтратою коштів.

Досудове розслідування триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до вчинення злочинів.

Як повідомлялося, 15 березня 2021 року НАБУ оголосило підозру в розтраті 8 млрд гривень трьом колишнім посадовцям ПриватБанку - ексголові правління Олександру Дубілету, його заступнику та керівнику міжбанківських операцій. У червні кількість підозрюваних зросла до п'яти.

Того ж місяця стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулася до Інтерполу із проханням щодо оголошення у розшук Дубілета, який переховується за кордоном.

22 грудня у НАБУ поінформували, що Вищий антикорупційний суд заочно арештував колишнього голову правління ПриватБанку.

ПриватБанк був націоналізований у грудні 2016 року. Держава докапіталізувала його на 155 млрд грн. Портфель неробочих кредитів ПриватБанку, який пов'язують з попередніми власниками, на 31 грудня 2018 року оцінювався у 212,795 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-