Лісівники просять Президента і уряд не допустити ліквідацію держлісгоспів - голова ТЛУ

Лісівники просять Президента і уряд не допустити ліквідацію держлісгоспів - голова ТЛУ

Укрінформ
Товариство лісівників України (ТЛУ) звернулося до Президента України Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням забезпечити підтримку роботи державних лісогосподарських підприємств та не допустити їх ліквідації.

Відповідний лист голови ТЛУ Юрія Марчука оприлюднено на сайті ТЛУ, передає Укрінформ.

“Вельмишановний Володимире Олександровичу!

Вельмишановний Денисе Анатолійовичу!

Вимушений звернутись до Вас особисто в цей не простий для країни час. Багатотисячну громаду лісівників України, науковців і освітян (а наша організація об’єднує 23 тисячі лісівників) стривожила інформація, яка з’явилась в останні дні, що окремими чиновниками підготовлений Проєкт Постанови Кабінету Міністрів про створення єдиного унітарного підприємства «Ліси України» та ліквідації державних лісогосподарських підприємств як юридичних осіб з передачею даному підприємству всіх прав і обов’язків лісогосподарських підприємств. Дана пропозиція вже сьогодні має надзвичайно негативний резонанс в трудових колективах, наукових, освітніх установах", - сказано в листі.

Представники товариства стверджують, що проєкт суперечить стратегії децентралізації, а також минулорічному рішенню уряду про затвердження Стратегії розвитку лісового господарства та Лісовому Кодексу України.

Голова ТЛУ зазначив, що в інтересах держави в цей непростий час продовжувати розвивати галузь, стимулювати роботу кожного підприємства, опікуватись кожним робочим місцем, забезпечити сплату податків на місцях, а населення та підприємців прямим доступом до деревини та будівельних матеріалів.

За словами Марчука, держлісгоспи забезпечують виконання всіх покладених функцій, особливо в умовах війни, а лісове господарство, яке має багаторічний цикл лісовирощування, потребує стабільної роботи.

Учасники Товариства лісівників України вважають, що рішення створити унітарне підприємство знищить лісогосподарську галузь, тому звертається з проханням розібратися у ситуації.

"Прошу Вас забезпечити підтримку роботи державних лісогосподарських підприємств, не допустити їх ліквідації. Працівники, їх сім’ї, місцеве населення зацікавлені в стабільній роботі колективів, а наші бійці в ефективному тилу. Держлісгоспи забезпечують виконання всіх покладених функцій, особливо в умовах війни, а лісове господарство яке має багаторічний цикл лісовирощування потребує стабільної роботи. На наше переконання такі ініціативи працюють на підрив системи управління, стабільності в роботі та впливають на авторитет влади", - йдеться в листі.

Читайте також: У Сумській області висадили новий ліс на кордоні з росією - із дозволу ЗСУ

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада України ухвалила зміни до законодавства про збереження лісів, яким, зокрема, запроваджується поняття про самозаліснені ділянки.

Вважається, що узаконення самосійних лісів, що виросли на сільськогосподарських землях, сприятиме збільшенню лісистості України на 500 тис. га. А близько 300 тис. га деградованих земель будуть відновлені та перетворяться на ліси, луки та пасовища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-