Приватизація «Більшовика»: двоє оцінювачів отримали підозру в заниженні вартості заводу на мільярд

Приватизація «Більшовика»: двоє оцінювачів отримали підозру в заниженні вартості заводу на мільярд

Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру двом оцінювачам приватної компанії, які підробили документи, занизивши ринкову вартість 100% акцій Першого київського машинобудівного заводу на суму понад 1 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це ДБР повідомляє у Телеграмі.

У межах розслідування кримінального провадження щодо можливого зловживання службових осіб Фонду державного майна України під час приватизації 27 жовтня 2021 року "Більшовика" було встановлено, що його незаконне відчуження з державної власності відбулось за заниженою вартістю та на підставі підроблених документів. Зокрема звіту про оцінку майна, який був використаний для визначення вартості акцій заводу. Цей документ не відповідає вимогам законодавства, що підтверджено судовими експертизами.

Такими діями завдано значних економічних збитків державі.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України (складання оцінювачем завідомо підробленого офіційного документа, за попередньою змовою групою осіб). Санкція статті передбачає позбавлення волі до 5 років.

Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

Як нагадали у ДБР, раніше у цьому криминальному провадженні слідчий суддя наклав арешт на 100% статутного капіталу Першого київського машинобудівного заводу.

Читайте також: ДБР завершило слідство щодо незаконної приватизації держмайна у центрі Києва

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня 2021 року за участю трьох претендентів відбувся аукціон із продажу пакета акцій АТ "Перший київський машинобудівний завод". Стартова ціна 100% пакета становила 1,389 млн грн.

За даними Фонду державного майна, за результатами проведення торгів остаточна вартість об’єкта сягнула 1,429 млн грн.

Завод на аукціоні придбав консорціум інвесторів, серед яких власник "А Девелопмент" Олексій Баранов та компанія UDP під керівництвом Андрія Іванова.

На початку грудня 2021 року Фонд держамайна повідомив, що кошти від приватизації заводу надійшли до бюджету.

11 січня 2022 року суд наклав арешт на 100% статутного капіталу заводу за клопотанням ДБР в рамках розслідування кримінального провадження щодо можливого зловживання службових осіб Фонду держмайна під час приватизації підприємства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-