НБУ визнав неплатоспроможним Мегабанк

НБУ визнав неплатоспроможним Мегабанк

Укрінформ
Національний банк відніс АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних у зв’язку з неприведенням банком своєї діяльності у відповідність із вимогами законодавства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Правління Національного банку України ухвалило рішення про віднесення АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних у зв’язку з неприведенням банком своєї діяльності у відповідність із вимогами законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, після віднесення його до категорії проблемних та невиконання банком вимоги Національного банку України щодо усунення порушень нормативно-правових актів України протягом визначеного регулятором строку", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Підтримаймо незламних: Спецрахунок НБУ для збору коштів на потреби армії

Зазначається, що проблеми в діяльності банку не були спричинені запровадженням воєнного стану. Вони почалися задовго до початку війни. 3 лютого 2022 року Правління Національного банку України, керуючись статтею 75 Закону України "Про банки і банківську діяльність", ухвалило рішення віднести АТ "МЕГАБАНК" до категорії проблемних. Серед причин віднесення до категорії проблемних: суттєві порушення нормативно-правових актів НБУ в частині оцінки кредитного ризику, систематичне кредитування пов’язаних осіб, значний обсяг непрофільних активів на балансі та невиконання плану докапіталізації за результатами стрес-тесту 2021 року.

У НБУ наголосили, що віднесення АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, який сьогодні є стійким та платоспроможним. З набранням чинності Законом України від 01 квітня 2022 року № 2180-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб” кожен вкладник АТ "Мегабанк” отримає від ФГВФО відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 26 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 21 травня 2022 року становить 4 418,6 млн грн.

Фото: shyroko.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-