Енергоатом розраховує збільшити експорт електроенергії до Європи на 1 тисячу мегават

Енергоатом розраховує збільшити експорт електроенергії до Європи на 1 тисячу мегават

Укрінформ
Запуск лінії електропередач із Хмельницької АЕС до підстанції Жешув у Польщі дозволить збільшити експорт електроенергії до Європи на 1 тис. мегават.

Про це cказав очільник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми зараз дуже обмежені тими лініями, якими ми з'єднані з Європою. Зараз ми приєднані до європейської енергосистеми, і загальна пропускна спроможність цих ліній близько 700 мегават, тобто в тій ситуації, в якій ми зараз, ми зможемо забезпечити експорт не більше 700 МВт. Поки є домовленості про 200 мегават і з поступовим збільшенням цього експорту, в жовтні, щоб вийти на 700 мегават", - сказав Котін.

За його словами, зараз у компанії працюють над введенням в експлутацію додаткових ліній електропередачі, що дасть змогу збільшити обсяги експорту.

"Є додаткові лінії, над якими ми зараз працюємо, щоб ввести в додаткову експлуатацію. В першу чергу, це лінія між Хмельницькою АЕС і підстанцією Жешув у Польщі. Ця лінія може ще додати близько 1 тис. мегават до цього експорту", - пояснив очільник Енергоатома.

Він зауважив, що запуск цієї лінії буде залежати від домовленостей між Україною та Польщею, а також від низки технічних рішень.

Читайте також: Енергоатом отримав від Укргазбанку кредит у 1,5 мільярда

Як повідомлялося, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, українська енергосистема має достатній резерв потужності, щоб забезпечити стабільний експорт. Українська електроенергія допоможе скоротити споживання російського газу європейськими генеруючими підприємствами, що, своєю чергою, зменшить залежність Європи від енергоносіїв держави-агресора.

Укргідроенерго і молдавська компанія ENERGOCOM уклали експортний контракт на продаж електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-