Українці зможуть обміняти готівкову гривню на євро в бельгійських банках

Українці зможуть обміняти готівкову гривню на євро в бельгійських банках

Укрінформ
Національний банк України та Бельгії уклали угоду, що дасть можливість українцям, які перебувають у Бельгії, здійснювати обмін готівкової української гривні на євро. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Угода з Національним банком Бельгії – це черговий крок НБУ, спрямований на підтримку та допомогу нашим громадянам, які були змушені залишити Україну через війну. Ми щиро вдячні бельгійським колегам за сприяння в обміні готівкової гривні на території ЄС», – наголосив голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Зазначається, що угода передбачає два механізми, що дадуть змогу з 1 червня 2022 року повнолітнім громадянам зі статусом українського біженця або тим, хто подав документи на його отримання, обміняти на євро до 10 тисяч гривень готівкою.

В першому випадку здійснити такий обмін можна буде в касах Національного банку Бельгії (Boulevard de Berlaimont 3, 1000 Brussels), і лише один раз у межах установленого ліміту. Операції відбуватимуться в будні з 8.45 до 15.30.

В іншому – внести готівкову гривню в межах установленого ліміту можна буде на попередньо відкритий клієнтом рахунок в одному з відділень таких комерційних банків: Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, ING, KBC, CBC та KBC Brussels.

Читайте також: Як поводиться гривня у «майже вільному плаванні»

Банки конвертуватимуть отриману готівкову гривню в євро і негайно зараховуватимуть еквівалентну суму на цей рахунок. У такий спосіб обмін готівки в касах банків-учасників фактично не відбуватиметься.

В НБУ уточнили, що відповідно до угоди бельгійські банки прийматимуть банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень (банкноти нижчих номіналів та монети для обміну не прийматимуться).

Обмін здійснюватиметься із застосуванням фіксованого обмінного курсу гривні до євро, який визначатиме НБУ. Інформація про встановлений курс щотижня публікуватиметься на вебсайтах Нацбанку Бельгії та Бельгійської банківської асоціації (Febelfin).

Як повідомлялось, наразі НБУ вже укладено угоди щодо обміну готівкової гривні з Національним банком Польщі та Федеральним банком і Міністерством фінансів Німеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-