В Україні потрібно повернути довоєнну систему оподаткування — Марченко

В Україні потрібно повернути довоєнну систему оподаткування — Марченко

Укрінформ
Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що Україні варто повернутися на довоєнну систему оподаткування.

Про це він наголосив в ефірі загальнонаціонального марафону, передає Укрінформ.

«Я вважаю, що в Україні потрібно повернути довоєнну систему оподаткування. Треба визначитися, що ми взагалі хочемо: ми хочемо виграти війну чи ми хочемо якимось чином допомагати бізнесу? Бізнесу ми допомогли. Перші три місяці бізнес мав можливість скористатися цією підтримкою. Зараз треба підтримати також державу, яка фінансує армію. І ці видатки дуже значні», — сказав Марченко.

Він нагадав, що обсяг щомісячного дефіциту держбюджету наразі сягає $5 млрд. Основними джерелами його наповнення, окрім податків, є військові облігації, а також робота уряду з міжнародними партнерами.

«Ми ведемо активну роботу з нашими міжнародними партнерами, донорами, міжнародними фінансовими організаціями, для того щоб забезпечити фінансування дефіциту бюджету. Обсяг дефіциту, який ми маємо профінансувати кожного місяця, складає $5 млрд», — підкреслив міністр.

Також, за його словами, до державного бюджету буде спрямовано $7,5 млрд з додатково виділених урядом США близько $40 млрд з метою реагування на агресію рф проти України.

«З $40 млрд доларів в державний бюджет буде спрямовано $7,5 млрд. Це грантові кошти. І ми чітко розуміємо, яким чином вони будуть використовуватися», — зазначив Марченко.

Як повідомлялося, 15 березня Верховна Рада схвалила податкові стимули для бізнесу на час війни. Так, згідно з законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», на період дії воєнного стану сплачувати єдиний податок зможуть не лише ФОПи-спрощенці, але й великі підприємства.

Читайте також: Марченко закликав Японію та інші країни запровадити повне ембарго на російські нафту і газ

Закон також підвищує ліміт доходів для використання єдиного податку з 10 млн до 10 млрд грн. Це значно розширює коло підприємств, які зможуть зменшити податкове навантаження на час війни та зберегти свою діяльність. Податок з обороту встановлюється на рівні 2%.

У зв’язку з російською агресією уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Таким чином планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 млрд грн. Міністерство фінансів 24 травня залучило до державного бюджету понад 12,6 млрд грн в результаті розміщення військових облігацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-