«Артемсіль» зупинилася через постійні ворожі обстріли

«Артемсіль» зупинилася через постійні ворожі обстріли

Укрінформ
Державне підприємство «Артемсіль», розташоване у місті Соледар неподалік від Бахмута на Донеччині, зупинилося через постійні ворожі обстріли.

Як передає Укрінформ, про це заявив в.о. директора Артемсолі Віктор Юрін місцевому сайту «Вільне радіо».

«Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників ДП «Артемсіль» вже евакуювалися. Більшості працівників адміністрації, ІТР (інженерно-технічних робітників — ред.) немає на місці», - пояснив Юрін.

За його словами, на підприємстві ніхто не загинув та ніхто не був поранений.

«З-поміж наших працівників, які б знаходились на підприємстві, постраждалих немає. Але я знаю про кількох людей, які були поранені у себе вдома», - розповів керівник підприємства.

Він додав, що російські агресори влучали і в наземну будівлю спелеосанаторію поруч, але він не є структурним підрозділом ДП «Артемсіль».

Читайте також: Потрібно створити коридор для експорту українського зерна й олії – Зеленський

Юрін уточнив, що держпідприємство «Артемсіль» зупинили ще у квітні, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію з Соледара.

«Нашу вузлову станцію «Сіль», куди ми підтягували вагони зі своїх під’їзних шляхів, регулярно обстрілюють. «Артемсіль» в основному зорієнтована на відвантаження продукції залізничним транспортом. Автомобільним транспортом ми можемо вивозити тільки незначну частину. Тому навіть за нормальних обставин нам потрібно відвантажувати видобуту сіль у щось (у залізничні вагони - ред.). А якщо залізниця не працює, ми теж фактично не можемо», - пояснює в. о. директора держпідприємства.

Він повідомив, що запас готової продукції з підприємства вивезли ще у квітні.

«Все, що ми могли вивезти, ми вивезли у торговельні мережі», - запевнив Юрін.

Він не виключає дефіциту вітчизняної солі в країні, тому її доведеться ввозити більше з-за кордону.

«Для того, щоб сіль була у продажу, її ж треба виготовляти. В якихось магазинах (сіль із Соледара - ред.) напевно є. Я в Києві, у Вінниці зустрічав. Зате з’явилася турецька, румунська сіль… Поки ведуться бої, доведеться заміщувати (вітчизняну сіль – ред.) імпортованою», - сказав керівник Артемсолі.

Юрін також вважає, що зупинку ДП «Артемсіль» відчують на собі й споживачі за кордоном.

«Ми були найбільшим підприємством з видобутку солі у Європі. Серед наших постійних клієнтів — Угорщина, Польща, Грузія, Молдова, Азербайджан, Румунія», - нагадав він.

За його словами, імпортована сіль дорожча за соледарську не в рази.

«Якби й ми зараз продавали сіль, у нинішніх умовах, ми б теж стали дорожче її продавати», - зазначив керівник.

На думку Юріна, пластам кам’яної солі під землею нічого не загрожує, а її там ще дуже і дуже багато.

«Загрожує лише тим об’єктам, які на поверхні. А те, що під землею, не зруйнується. Якщо, звісно, спеціально там чогось не зробити. Підтоплень у нас немає. У нас немає водовідведення, це не як у вугільних шахтах», - пояснив він.

Читайте також: На Донецькому напрямку ворог намагається прорвати оборону ЗСУ

Як повідомлялося, Донеччина і зокрема Бахмут та район навколо постійно обстрілюється російськими загарбниками. Вони також гатять по Соледару практично щодня. 17 травня армія рф поцілила по житлових кварталах міста, зачепило й високовольтну лінію, тож містяни залишились без світла.

Всі свої сили російські загарбники наразі кинули на штурм Сєвєродонецька і на перерізання траси Лисичанськ – Бахмут.

Фото: пресслужба ДП "Артемсіль"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-