Поступове повернення до гнучкого курсу долара можливе за відновлення експорту - НБУ

Поступове повернення до гнучкого курсу долара можливе за відновлення експорту - НБУ

Укрінформ
Національний банк готовий поступово знімати обмеження курсу долара за умови відновлення експорту українських товарів.

Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова під час весняного ділового форуму у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Основний, напевно, фактор - це хоча б якесь відновлення експортних надходжень. Якщо ми будемо бачити, що експорт відновлюється - ми можемо говорити про поступове, повільне повернення до ринкових механізмів. Але наразі ми їх не бачимо, ми залишаємося на фіксованому курсі", - сказала Рожкова.

За її словами, фіксований курс долара на сьогодні є єдиним якором, який стримує інфляцію. Рожкова пояснила, що вищий курс спровокував би вищу інфляцію, ніж зараз (16,4% у квітні). Це, у свою чергу, збільшило би витрати уряду на забезпечення армії, витрати аграріїв, дефіцит бюджету.

Читайте також: Ситуація з платіжним балансом у квітні погіршиласяНБУ

Перша заступниця голови НБУ також зауважила, що зараз єдиним джерелом валюти у країні валютні резерви Нацбанку. З початку повномасштабного російського вторгнення НБУ продав 4,8 млрд доларів із своїх резервів.

Як повідомлялося, Національний банк у день оголошення війни Росією 24 лютого 2022 року зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за долар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-