Нацбанк: зростання реального ВВП за минулий рік — 3,4%

Нацбанк: зростання реального ВВП за минулий рік — 3,4%

Укрінформ
Українська економіка у 2021 році відновила зростання: за підсумками року ріст реального ВВП склав 3,4% після падіння у 2020 році на 4%.

Про це повідомляє пресслужба НБУ з посиланням на Річний звіт за 2021 рік, передає Укрінформ.

«Українська економіка у 2021 році відновила зростання, незважаючи на нелегкі умови, пов’язані з наслідками коронакризи: за підсумками року ріст реального ВВП склав 3,4% після падіння у 2020 році на 4%», — йдеться в повідомленні.

Так, протягом року інфляція в Україні очікувано перебувала вище цільового діапазону 5% ± 1 в. п. Із жовтня зростання споживчих цін в Україні поступово сповільнювалося до 10% річних на кінець 2021 року. Контроль за інфляційними очікуваннями вдалося зберегти в тому числі завдяки гнучкої реакції монетарної політики НБУ — протягом 2021 року облікову ставку було підвищено на 3 в. п. – з 6% у січні до 9% у грудні.

Також, зазначає регулятор, протягом минулого року для посилення монетарної трансмісії та забезпечення узгодженості застосування усіх монетарних інструментів із напрямом монетарної політики відбулося поступове згортання стимулюючих антикризових заходів – проведення операцій із довгострокового рефінансування та процентного свопу, які втратили свою актуальність в умовах повернення економіки до стійкого зростання. Крім того, з метою підвищення ефективності монетарної трансмісії було проведено нормалізацію операційного дизайну монетарної політики.

За підсумками року, міжнародні резерви сягнули дев’ятирічного максимуму – 30,9 млрд доларів.

Загалом же, зазначають в НБУ, 2021 рік виявився періодом підготовки фінансової системи України до безпрецедентних випробувань повномасштабною військовою агресією росії.

«Ефективна, злагоджена та професійна робота команди Національного банку, банківського та небанківського секторів стала запорукою стабільної та безперебійної роботи фінансової системи під час війни, міцним підґрунтям для надійної фінансової оборони країни», — підкреслює регулятор.

Читайте також: На спецрахунку для допомоги ЗСУ залишилося 125 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, за перші шість тижнів війни загальний збиток економіки України перевищив 500 мільярдів доларів. За підрахунками уряду, ця цифра в довгостроковій перспективі може зрости до 1 трлн доларів, або в п’ять разів більше торішнього ВВП. Тільки в 2022 році ВВП може впасти на 30-50%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-