В Україні прогнозують зміну структури посівів на користь менш затратних культур

В Україні прогнозують зміну структури посівів на користь менш затратних культур

Укрінформ
Аналітики Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) збільшили власний прогноз щодо засіяних ярими культурами площ в 2022 році. Очікується, що цьогоріч ярими буде засіяно майже 14 млн га.

Про це повідомляє асоціація УКАБ, передає Укрінформ.

«Зважаючи на поточну ситуацію в Україні, у 2022 році може бути засіяно близько 13,9 млн га площ ярих культур, що становить 75% від загальних площ до початку повномасштабної війни. Збільшення на 5% від попередньої оцінки відбулося, насамперед, завдяки звільненню від тимчасової окупації Київської, Чернігівської, Сумської областей та деяких територій інших регіонів України», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: В Україні засіяли 70% прогнозних площ під ярі культури ранньої групи

За даними аналітики, в повній мірі посівна кампанія на звільнених територіях однак неможлива через руйнування матеріальної бази сільгоспвиробників, викрадення частини сільгосптехніки окупантами, замінування полів та шляхів, залишки снарядів, мін та техніки на полях, а також брак працівників та фінансів для виконання всіх робіт.

Прогнозують в УКАБ і зміну структури посівів на користь менш затратних соняшника, сої, гречки та інших зернових колосових культур.

Читайте також: Посівну на Чернігівщині затримує процес розмінування земель

Загалом очікується, що площі посіву ярого ячменю в 2022 році можуть становити 906 тис. га (-32% до загальних площ 2021 року), площі кукурудзи скоротяться до 3,8 млн га (-31%), соняшнику очікується 4,7 млн га (-28%), площі під соєю збільшаться до 1,4 млн га (+12%).

Також значними є втрати площ під томатами, цибулею, баклажанами, перцем, горохом, гірчицею та баштанними культурами, які традиційно в значній мірі вирощулися на півдні та сході України.

Читайте також: Мінагрополітики очікує виконання плану посівних робіт на 75%

Як повідомлялося, станом на 21 квітня, в Україні засіяно 70% від прогнозних площ під ярі культури ранньої групи. У 9 областях сівба ярих культур ранньої групи повністю завершена. В Мінагрополітики зазначають, що прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території становлять 14,403 млн га, що на 2,513 млн га менше від показника минулого року.

Фото: SuperAgronom.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-