Банки песимістично оцінюють подальшу динаміку зростання обсягів капіталу

Банки песимістично оцінюють подальшу динаміку зростання обсягів капіталу

Опитування
Укрінформ
Банки відзначають зростання обсягів фондування та капіталу у першому кварталі, але песимістично оцінюють їхню подальшу динаміку.

Про це свідчать данні «Опитування про банківське фондування», проведене Національним банком України, передає Укрінформ. 

"У I кварталі 2022 року, попри початок повномасштабної війни, обсяги залучених коштів, за оцінками банків, зросли переважно за рахунок коштів домогосподарств. Загалом вартість залучених коштів зросла внаслідок здорожчання корпоративних та оптових залучень. Обсяг капіталу за останні 12 місяців переважно збільшився, водночас більшість банків очікують зменшення обсягу капіталу протягом року", - йдеться в повідомленні.

Банки переважно позитивно оцінили динаміку фондування в січні-березні 2022 року: 83% зазначили збільшення коштів домогосподарств. При цьому 67% опитаних повідомили, що обсяги коштів корпорацій зменшилися.

Обсяги оптового фондування, що включає випуск облігацій, залучення кредитів міжнародних фінансових організацій (МФО) чи материнських банків, довгострокового рефінансування тощо, збільшилися в кожного п’ятого респондента.

Оцінки приросту залучень у II кварталі 2022 року, за результатами опитування, песимістичні: банки прогнозують відплив коштів передусім корпоративних клієнтів, також дещо зменшаться обсяги фондування від населення. Водночас обсяги оптового фондування зростуть.

"Середня вартість зобов’язань у I кварталі в цілому зросла за рахунок подорожчання корпоративних та оптових залучень. Натомість четвертий квартал поспіль респонденти звітують про зниження вартості коштів населення. У найближчі три місяці банки прогнозують збереження зазначених тенденцій", - уточнили в НБУ.

Читайте також: Нацбанк обмежив доступ до інформації про учасників ринку небанківських фінпослуг

Водночас тренд дедоларизації залучень триває: 58% банків повідомили про зменшення частки фондування в іноземній валюті за останні три місяці. Строковість залучених коштів скоротилася у 80% опитаних. У II кварталі банки й надалі очікують на скорочення частки валютних коштів клієнтів і строковості депозитів.

Крім того, 81% фінустанов прогнозують зменшення обсягу капіталу в найближчі 12 місяців, переважно внаслідок очікуваних збитків та негативних змін в економічному середовищі.

«Опитування про банківське фондування» проводилося з 18 березня до 8 квітня 2022 року серед 27 менеджерів банків, відповідальних за управління пасивами. Частка опитаних фінустанов становить 93% у загальному обсязі активів банківської системи.

Як повідомлялося, банки констатують різке зниження попиту на кредити з боку бізнесу і населення; зниження попиту на іпотеку стало найбільшим за всю історію опитувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-