Близько 40% озимих залишилися в окупованих зонах - Мінагрополітики

Близько 40% озимих залишилися в окупованих зонах - Мінагрополітики

Укрінформ
Близько 40% озимих культур залишилися в зоні під окупацією, на півдні країни.

Про це в інтерв’ю «Економічній правда» сказав міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає Укрінформ.

«Стан озимих непоганий, кращий, ніж очікувався. За озимими найбільше хвилювання в іншому – велика їх частина в зоні під окупацією, на півдні. Вони переважно там сіялись. Десь близько 40% під окупацією», — повідомив міністр.

Що до ситуації з сівбою навесні, повідомив Сольський, Україна вже засіяла перший мільйон гектарів, «і на цю дату засіяли навіть більше, ніж на ту саму дату торік».

Проте площа засіяного - наразі не показник успіху посівної. Аграрії змінюють структуру засіяних земель, що згодом призведе до скорочення урожаю.

«Значна частина аграріїв переорієнтувалася на культури, які дешевші при посіві, наприклад, ті самі ярий ячмінь та яра пшениця, посів якої відбувається зараз. Натомість, посіви кукурудзи очевидно будуть зменшуватись. Зараз дуже багато агрокомпаній переходять на культури, які мають меншу врожайність на гектар, але коштують набагато більше, щоб потім мати менше проблем з логістикою. Від кукурудзи відмовляються на користь соняшника і сої», - зазначив Сольський.

Читайте також: В Україні засіяли вже близько 2 мільйонів гектарів – Висоцький

Як повідомлялося, посівну кампанію розпочали в усіх областях України, окрім Луганської. Раніше у Міністерстві аграрної політики України спрогнозували, що, за песимістичним сценарієм, цього року в Україні може бути засіяно 70% посівних площ.

Якщо території Чернігівської та Сумської областей вдасться розмінувати у найближчі тижні, можливо, площа посівної зросте до 80%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-