Україна успішно завершила опалювальний сезон - Галущенко

Україна успішно завершила опалювальний сезон - Галущенко

Укрінформ
В Україні опалювальний сезон 2021-2022 років завершується успішно. 

Як передає Укрінформ, про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Так, опалювальний сезон закінчився і однозначно він пройшов успішно. На жаль, останні 40 днів війни були, звичайно, випробуванням для енергосистеми. Але можна впевнено констатувати, що прогнози так званих "експертів", які говорили про неминучий провал сезону, м'яко кажучи, не виправдалися", - заявив він.

Галущенко зазначив, що незважаючи на спроби росії перешкоджати поставкам вугілля, Україні вдалось наповнити склади на необхідному рівні. Водночас, крім опалювального сезону, потрібно було забезпечити роботу енергосистеми в ізольованому режимі для подальшої синхронізації з європейською енергосистемою ЕNTSO-E, яка розпочалася 23 лютого.

"Ми планували, що до 20 лютого мало бути фізично не менше 1 млн тонн вугілля. Але в підсумку ми забезпечили навіть більше. Це дало можливість пройти ізольований режим без проблем. І зараз вже не секрет, що ми розглядали проходження ізольованого режиму без повернення назад, тобто без підключення енергосистеми до росії та білорусі", - зауважив міністр.

Читайте також: Галущенко та британський міністр обговорили постачання палива в Україну

За його словами, важливим фактором стабільного проходження цього опалювального сезону стало максимальне за всю історію України вироблення атомної генерації - більше 300 млн Квт-годин на добу.

Галущенко додав, що споживання електроенергії у грудні 2021 року у порівнянні з груднем 2020 зросло на 1 тисячу МВт. Також було зафіксовано зростання споживанні і в січні.

"Тобто максимально зменшували споживання газу і переходили на електроенергію. Так що теза про "допомогла тепла погода" – неоднозначна. Але необхідний обсяг газу у нас був. І імпорт газу ми почали ще в січні. І зараз є можливості імпортувати певний обсяг у разі потреби", - наголосив очільник Міненерго.

Україна завершує опалювальний сезон із запасами вугілля понад мільйон тонн та газу - понад 9 млрд кубометрів.

Читайте також: Україна продовжує наполягати на введенні повних енергетичних санкцій проти росії - Галущенко

Як повідомлялося, сезон відбору газу 2021-2022 рр. розпочався 7 жовтня 2021 року через похолодання та збільшення споживання у приватних будинках. Перед початком відбору в сховищах було майже 18,9 млрд кубометрів газу.

Наприкінці березня АТ "Укртрансгаз" почало готувати підземні сховища газу (ПСГ) до нового сезону закачування газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-