Через бойові дії неможливо провести посівну на 3,5 мільйона гектарів – Мінагрополітики

Через бойові дії неможливо провести посівну на 3,5 мільйона гектарів – Мінагрополітики

Укрінформ
На сьогодні в Україні через активні бойові дії неможливо засіяти близько 3,5 мільйони гектарів сільськогосподарських земель.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства. 

«Сьогодні через бойові дії неможливо провести посівну на площі 3,5 млн га с/г земель. Відповідно скорочуються й обсяги майбутніх виручених коштів», - зазначив він.

За словами міністра, наразі держава рекомендує аграріям та фермерам сіяти насамперед ті культури, тонна яких коштує дорожче, а з гектара – менший за розмірами збір урожаю. Зумовлено це тим, щоб спростити логістику з вивезення урожаю за рахунок меншого об’єму. 

Читайте також: Посівна кампанія розпочалася у 21 області України – Шмигаль

«Звісно, фермер сьогодні обирає на свій розсуд, що сіяти. Але держава та всі учасники ринку між собою в контакті», - наголосив міністр, зазначивши, що аграрії наразі повністю забезпечені насіннєвим матеріалом.

Він також запевнив, що аграрії призвичаїлися до важких умов і знаходять варіанти зберігання, транспортування необхідних ресурсів та забезпечують інші важливі речі, щоб посівна відбувалася.

Як повідомлялося, відповідно до урядового рішення від 18 березня, програму «Доступні кредити 5-7-9%» розширено. Аграрії протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення можуть отримати кредит під 0%. Після цього кредитна ставка становитиме 5%

У 2021 році Україна експортувала 50,8 млн тонн зерна, що у 3,7 раза перевищує показник 2010 року, але на 10% менше, ніж у рекордному 2019 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-