До 30% українських підприємств зупинилися через війну – НБУ

До 30% українських підприємств зупинилися через війну – НБУ

Укрінформ
Майже 30% підприємств повністю зупинили роботу в Україні через агресію російської федерації, ще 45% - скоротили виробництво.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю Forbes розповів заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.

“Минулого тижня ми проводили бліцопитування бізнесу: близько 30% підприємств повністю зупинилися, 45% – скоротили виробництво. В результаті виходимо на 40–50% втрат у діяльності цих компаній. Зрозуміло, що ці дані досить важко екстраполювати на всю країну, адже більш-менш нормальне економічне життя продовжується на заході”, - повідомив він.

Він уточнив, що ділова активність суттєво знизилася не лише в областях, де тривають бойові дії, а й на інших територіях, що потерпають від розриву ланцюжків постачання, втрати робочої сили через участь людей в обороні країни та вимушену міграцію.

“Ми бачимо, що після шоку перших днів війни економіка почала пристосовуватися до умов воєнного часу. Дуже важливо, що продовжує нормально працювати фінансовий сектор: банки забезпечують платежі, немає проблем із готівковою гривнею, нам у цілому вдалося зберегти фінансову стабільність. Так, ціною досить жорстких обмежень, але, вважаю, вдалося знайти баланс між стабілізуючим ефектом і тим, що система продовжує виконувати свої функції”, - зазначив Ніколайчук.

Також він навів відповідні цифри: споживання електроенергії протягом останніх двох тижнів становить близько 60% від довоєнного рівня, завантаженість підприємств гірничо-металургійного комплексу — 50%. Вони, переважно, працюють на задоволення внутрішнього попиту, зокрема, повʼязаного з військовими потребами.

Як повідомлялося, МВФ прогнозує падіння національного ВВП України у 2022 році на 10% за умови, що бойові дії завершаться найближчим часом. Якщо ж війна триватиме довше — втрати сягнуть 25-35% ВВП. У Фонді також прогнозують прискорення інфляції до майже 20% у 2022 році з поступовим зниженням у 2023-му до 10% за підсумками року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-