Пріоритет – підтримка армії: Марченко розповів про ситуацію з державними фінансами

Пріоритет – підтримка армії: Марченко розповів про ситуацію з державними фінансами

Укрінформ
Ситуація з державними фінансами нормальна, наскільки це можливо в умовах масштабної військової агресії.

Як передає Укрінформ, у цьому в межах спільного ефіру провідних українських теле- і радіоканалів запевнив міністр фінансів України Сергій Марченко.

За його словами, вже в перші дні російської агресії уряд, Міністерство фінансів, Нацбанк та інші державні органи вжили усіх необхідних за таких екстремальних умов заходів. Тож зараз вдається підтримувати необхідні режими роботи — справно працюють Казначейська служба, Податкова і Митниця. Надходять внутрішні платежі та кошти від міжнародних партнерів країни.

“Здійснюємо всі необхідні видатки — передовсім, за захищеними статтями — пенсії, заробітні плати... Пріоритетом залишаться підтримка армії”, - сказав Марченко.

Він також нагадав про проведення двох аукціонів з продажу українських військових облігацій, завдяки яким до бюджету залучили понад 15 мільярдів гривень. “Нам активно допомагає Національний банк України. Тому з точки зору забезпеченості запозиченнями у нас все гаразд. Водночас розуміємо, що потреби країни у коштах надзвичайно великі. Тому досить ефективно працюємо з міжнародними партнерами. Зокрема, започаткували нову програму співробітництва з МВФ, за якою уже отримали 1,4 млрд доларів”, - розповів Марченко.

Міністр також нагадав, що Україна отримала 300 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС і 312 мільйонів доларів від Світового банку. До того ж, багато країн-партнерів нині надають Україні як кредитну, так і грантову допомогу.

Як повідомлялося, уряд переводить національну економіку на воєнні рейки. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Енергетична безпека та робота критичної інфраструктури, оборонно-промисловий комплекс, агропромисловий комплекс, логістика, успішна робота цих секторів — це так само невід’ємні складові нашої перемоги”, - наголосив Шмигаль. Економіка воєнного стану передбачає чітке планування потреб і держава вже розпочала розміщувати державне замовлення на підприємствах задля забезпечення найкритичніших потреб. Мова не лише про зброю, а й про продукти, ліки, паливо та інші важливі товари.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-