Інфляція у лютому прискорилася до 10,7% - Нацбанк

Інфляція у лютому прискорилася до 10,7% - Нацбанк

Укрінформ
У лютому 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 10,7% (з 10% у січні). У місячному вимірі ціни зросли на 1,6%.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України, передає Укрінформ.

Зауважується, що фактична споживча інфляція суттєво перевищила траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за січень 2022 року. Інфляційний тиск посилювався на тлі нагнітання військової загрози і зрештою вторгнення росії в Україну наприкінці лютого.

Передусім стрімко зростали ціни на продукти харчування та пальне з огляду на надмірний попит та порушення ланцюгів постачання.

Так, зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилося до 13,8%. На це вплинуло і загальне подорожчання продуктів харчування імпортного походження.

Натомість темпи зростання цін на сирі продукти харчування не змінилися порівняно з січнем і залишаються на рівні 13,6%.

Щодо пального, то воно дорожчало швидшими темпами — до 27,5%. Це насамперед пояснюється стрімким зростанням вартості нафти у світі та послабленням гривні.

Загалом рівень інфляції перевищує прогноз НБУ. Зазначаєтья, що в січні Нацбанк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%.

«Зростання споживчої інфляції в лютому охопило лише кілька днів війни, проте вже свідчить про посилення інфляційного тиску. Крім порушення логістичних зв’язків та зростання виробничих витрат, певний вплив також мав підвищений попит населення та подальше подорожчання енергоносіїв у світі. Після визволення територій України від російських загарбників та відновлення функціонування каналів монетарної трансмісії Національний банк застосовуватиме облікову ставку та інші монетарні інструменти для утримання під контролем інфляційних очікувань та повернення інфляції до цілі 5%», — йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, споживча інфляція у 2021 році становила 10%.

24 лютого президент рф путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-