Нацбанк заявив про відсутність значного відтоку грошей у воєнних умовах

Нацбанк заявив про відсутність значного відтоку грошей у воєнних умовах

Укрінформ
Розроблені заздалегідь плани безперервної діяльності під час воєнного стану дали змогу банкам і надалі здійснювати основні банківські операції. Побоювання значних відпливів коштів з банківської системи не реалізувалися.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в пресслужбі Національного банку. 

«Розроблені заздалегідь плани безперервної діяльності дали змогу банкам і надалі здійснювати основні операції. Побоювання значних відпливів коштів не реалізувалися. Наявний запас ліквідності убезпечуватиме виконання банками своїх зобов’язань перед клієнтами», - розповіла директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова. 

За її словами, від початку війни Нацбанк вжив низку кроків для протидії наслідкам кризи:

  • для підтримки ліквідності незначно обмежено зняття клієнтами готівкових коштів, розширено можливості підкріплення банків готівкою та запроваджене бланкове рефінансування;
  • для забезпечення стійкості фінустанов було заборонено виплату дивідендів за 2021 рік;
  • внесено зміни до правил оцінки банками кредитного ризику для коректного відображення "кредитних канікул", що банки пропонують клієнтам.

«Поступки, на які пішли банки для покращення умов обслуговування клієнтів, зокрема "кредитні канікули" та зниження комісій, очікувано негативно позначилися на їхніх показниках їх діяльності. У зв’язку з війною також значно зросли кредитні та операційні ризики.

Нацбанк із розумінням ставиться до поточної ситуації та не застосовуватиме заходи впливу до банків за порушення ними економічних нормативів. Банкам буде надано достатній час після завершення дії воєнного стану на приведення своєї діяльності у відповідність до регуляторних вимог», - додала Первін Дадашова. 

Як повідомлялося, регулятивний капітал банків станом на 1 лютого 2022 року становив 219 млрд гривень, що є його історично найбільшим значенням.

Наразі Національний банк України реалізує спеціальний план для підтримки української економіки під час війни з росією, що віроломно напала на Україну 24 лютого цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-